Над 600 военнослужещи участват в съвместната подготовка „Platinum lion 19“ на учебен полигон „Ново село”

voenni-uchenie-2019-450x338От 8 до 20 юли 2019 г. на учебен полигон „Ново село” се провежда съвместната подготовка „ Platinum lion 19“. В нея вземат участие над 600 военнослужещи, от които над 280 от Въоръжените сили на България (една механизирана рота и 120 мм минохвъргачен взвод от Единния център за начална подготовка, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти, взвод Военна полиция, средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили, сили и средства от състава на военно формирование 52590 – Ямбол и осигуряващи формирования от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите).
В “Platinum Lion 19” участват също и военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (механизиран взвод и танков взвод), от морската пехота на САЩ (взвод морска пехота), Албания (пехотен взвод), Грузия (механизиран взвод), Молдова (пехотен взвод и минохвъргачен взвод), Румъния (механизиран взвод и взвод морска пехота) и Сърбия (механизиран взвод).
По време на съвместната подготовка ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия, настъпление, блокиране и прочистване на населен пункт, патрулиране и ескортиране, предислоциране на сили с въздушен транспорт (вертолети), извикване на артилерийски огън и огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали.
Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Единния център за начална подготовка полковник Марин Господинов. Директор на учението е командирът на 4-ти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка подполковник Пламен Горанов.
Медийният ден на учението ще се състои на 18 юли на учебен полигон „Ново село”.

About the Author :

Leave a reply