Над 60 000 мигранти върнати на границата

DSC01750От началото на годината са заловени около 4000 мигранти на българо-турската граница и още толкова, които искат да напуснат България, за да достигнат до Германия. Над 60 000 обаче са се върнали доброволно, като са видели полицаите на българо-турската граница. Това съобщи при посещението си в Ямбол главният секретар на МВР Георги Костов.

В страната имало над 10 000 бежанци, но числото им било изключително динамично, защото те използват всички възможни методи да напуснат България, тъй като за тях сме транзитна дестинация за бленуваната Германия.

На въпрос дали не са чести случаите, когато мигрантите се хващат не на самата граница, а във вътрешността на страната, Георги Костов заяви, че те противодействат на незаконната миграция с високо хуманни и общоевропейски методи, а миграционният натиск е изключително висок и продължава да нараства. Според него е нормално при такъв висок миграционен натиск и при липса на оградно съоръжение полицаите да пропускат нарушители.

Със стартиране на процедурите по изграждане на оградното съоръжение се надяваме малко да ограничим възможността за нелегално проникване в България, каза още главният секретар и допълни, че всички, които са заловени във вътрешността на страната и подлежат на даване на убежище, преминават през необходимите процедури.

About the Author :