Над 400 деца от Ямбол се включиха в национална кампания за профилактика на детските зъби

SmileBack_Yambol_2Ямбол, 10.11. 2017 г.

420 деца от Ямбол се включиха в националната информационно-образователна програма за профилактика на устната хигиена при децата „Мисия подари усмивка“. Кампанията е част от глобалния проект Orbit Smile Back на едноименната марка, насочен към подпомагане защитата на детските усмивки.

Специалният „зъбомобил“ на кампанията спря в две училища – СУ „Йордан Йовков“ и НУ „Проф. Петър Нойков“.  В рамките на инициативата децата присъстваха на образователна лекция, включиха се в различни активности и забавни игри, свързани с профилактиката на устната хигиена. Те бяха информирани как правилно да се грижат за своите зъби, така че да поддържат здрава и блестяща усмивка, получиха специализирани информационни материали и подаръци.

Само около 20 % о децата между 0 и 18 години не страдат от кариес, сочи последното мащабно национално представително проучване у нас – изследване на детското дентално здраве , проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания. При подрастващите развалените млечни и постоянни зъби са около 6, а докато станат на 18 години, децата вече имат между 3 и 10 кариозни зъби.

„Мисия подари усмивка“ стартира през пролетта, като до момента в кампанията са се включили 7490 деца. В продължение на два месеца „зъбомобилът“ на Orbit ще посети повече от 20 града в страната като в рамките на 2017 г. ще бъдат достигнати общо 10 000 деца на възраст 6-9 години.

About the Author :