Над 300 участници в “Родило се преродило”

NEL_6409aВ зрителната зала на Народно читалище „Зора-1945”-Ямбол се проведе 32-то издание на Националния ученически фолклорен фестивал „Родило се, преродило”, организиран от читалище „Зора”, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, община Ямбол, фирма „Кварта”ООД и представителството на търговска верига „Лидл” в Ямбол. Малко културни прояви в България са устоявали на превратностите на времето и са оцелели толкова дълго, едновременно с това и  повишавайки качеството си. „Родило се, преродило” се утвърди през годините и се прочу като традиционен празник, който дава възможност за изява на младите български фолклорни певци, танцьори и инструменталисти. Фестивалът започна с народната песен „На висок баир Бакаджик”- емблема на фестивала „Родило се, преродило” и на Ямболска област, изпълнена от солистката на фолклорен ансамбъл „Тунджа” Дора Георгиева.

NEL_6608aПовече от 300 момичета и момчета от цяла България показаха красотата и богатството на българския фолклор, чиято слава заслужено се разнася по целия свят. Илияна Бицова, заместник-кмет на община Ямбол, откри официално 32-ия Национален ученически фолклорен фестивал „Родило се, преродило”. Областният управител на област Ямбол инж. Николай Пенев изпрати поздравителен адрес, в който се казва: „Уважаема госпожо Димитрова, уважаеми организатори, участници и гости, приемете сърдечните ми поздрави по повод тазгодишното, 32-ро издание на Националния фолклорен фестивал „Родило се, преродило”. Фестивалът отдавна се е превърнал в традиция не само за град Ямбол, но и за цялата област, и всяка пролет оставя своя неповторим отпечатък върху културния ни календар. Сигурен съм, че и тази година изпълненията на младите участници ще внесат много настроение и колорит, а публиката ще има възможността да се наслади за пореден път на пъстротата на българския фолклор.”

NEL_6356aКато съпътстваща фестивала проява читалище „Зора-1945” бе организирало базар на сувенири в арт салона в съседство със зрителната зала. Специални гости на празника бяха момичетата и момчетата от Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”от град Търговище.

Журиращи на 32-ия Национален ученически фолклорен фестивал „Родило се, преродило” бяха известната българска народна певица Славка Калчева – председател на журито, доц. д-р Антон Андонов, ръководител катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив и репетитор във  Фолклорен ансамбъл „Тракия”-Пловдив и Пламен Дуков, концертмайстор във Фолклорен ансамбъл „Тунджа” и преподавател по гайда в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”-Котел – членове на журито .

NEL_6670aУчастниците се състезаваха в традиционните три възрастови групи и в три раздела: танцови състави, инструментални изпълнители и индивидуално пеене. В раздела за индивидуално пеене изпълнителите се съревноваваха в две категории- с песен по техен избор и с песен на народната певица Бинка Добрева. Изобилната конкурсна програма, богата на песни, танци и инструментални изпълнения, продължи повече от четири часа!

Докато журито заседаваше, оценявайки уменията на изпълнителите, зрителите се наслаждаваха на специално подготвената за тях програма извън конкурса – изпълнения на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”от град Търговище и народни песни, изпети от Галена и Габриела, внучки на певицата от фолклорен ансамбъл „Тунджа” Гинка Иванова.

NEL_6457aНаградите в категория „ Инструментални изпълнители” връчи Пламен Дуков – концертмайстор във фолклорен ансамбъл „Тунджа” и преподавател по гайда в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”-Котел .

Отличията от конкурса за народно пеене  връчи народната певица Славка Калчева, председател на журито.

Призовете в раздел „Танцови състави” бяха връчени от Антон Андонов, член на журито и  репетитор във  фолклорен ансамбъл „Тракия”-Пловдив.

Специалната награда на кмета на община Ямбол Георги Славов връчи Невена Димитрова, председател на читалище „Зора”.

NEL_6480aСпециалната награда на Народно читалище „Зора-1945” бе връчена от Татяна Йовчева, секретар на културната институция.

За четвърта година в рамките на фестивала „Родило се, преродило” читалище „Зора” връчи награда на името на известна българска народна певица за най-добро изпълнение на песен от нейния репертоар. Тази година фестивалът се проведе с песните на Бинка Добрева.

 

 

 

NEL_6745a

Специалната награда от името на Бинка Добрева поднесе председателят на читалището госпожа Невена Димитрова. Празникът завърши с прочутата песен „Бяла роза” на председателя на журито на фестивала „Родило се, преродило”- обичаната народна певица Славка Калчева.

About the Author :