Над 2000 ученици от 7 и 12 клас се явяват на изпити утре

S. StoikovНад 2000 ученици от Ямболска област в 7 и 12 клас ще се явяват на изпити утре по време на националното външно оценяване за 7 клас и първата задължителна матура за 12 клас, съобщи на пресконференция днес Стойко Стойков, началник на Регионалния инспекторат по образование в Ямбол.

Седмокласниците, които утре имат изпит по български език, са 1064, в бройката не влизат учениците със специални образователни потребности, които по заявление на родителите им няма да се явяват на външното оценяване. Изпитът им по математика е в петък – 22 май.

Изпитите за 7 клас са в два модула – първият, който е задължителен, е с продължителност 60 минути, а вторият, който носи допълнителни точки за кандидатстване след завършен 7 клас, продължава 90 минути.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 3 юни в сградата на Регионалния инспекторат по образование. Кандидатстването за участие в първото класиране ще става в НУ „Св. Св. Кирил и Методий” от 16 до 19 юни.

В Ямбол ще се проведе и изпит по изобразително изкуство, за участие в който са подали заявления 41 ученици. Те кандидатстват за паралелката с профил изобразително изкусткво в СОУ „Св. Климент Охридски” – Ямбол.

Утре ще се проведе и задължителната първа матура по български език и литератураза завършващите 12 клас. За нея са подали заявления 1156, но са допуснати само 1101.

Втората матура е по избор на учениците – за нея са подали заявления 1194 ученици, но са допуснати само 1139. Те ще се явяват на общо 10 предмета. Най-голям е броят на желаещите за втора матура по география и икономика – 449; 262 са предпочели за се явяват на изпит по биология и здравно образование; 168 – по английски език, 124 – по математика, 76 ще държат матура по философски цикъл, 51 – по история. Тя ще се проведе в петък – 22 май.

Стойко Стойков  заяви, че всички стаи, в които ще се провеждат матурите, имат работещи камери, които ще бъдат включени денонощно, самите работи също ще се проверяват под денонощно видеонаблюдение.

Квесторите на матурите са учители в прогимназиални класове, а на външното оценяване – от гимназиален курс, за да се избегне възможността от подсказване.

About the Author :