Над 190 км от републиканските пътища в региона в предаварийно състояние

DSC05918Над 190 км от републиканската пътна мрежа в Ямболска област е в изключително тежко, предаварийно състояние, но има няколко обекта, ремонтите на които не търпят отлагане, съобщи на брифинг днес – 31 март, областният управител Георги Чалъков след проведеното заседание на Комисията по безопасност на движението по пътищата. От доклада на директора на Областно пътно управление инж. Галин Костов става ясно, че от общо 636 км републикански пътища в областта 192 км са в лошо състояние, над 300 км в добро състояние. Членовете на областната комисия по безопасност по пътищата са набелязали като особено приоритетни 6 участъка, заложени в програмата на Областно пътно управление за ремонт и рехабилитация, които да се предложат пред Министреството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура”. Сред тези участъци два са в община „Тунджа“ – участък от път II-53, Калчево – Победа – Челник. Вторият път е  – Ямбол – Роза – Ботево. За община Стралджа приоритетният път е Петолъчката  – Стралджа. В община Болярово приоритетен участък за ремонт е участъкът Стефан Караджово – Кошудере. За община Елхово като належащ за рехабилитация е участъкът Елхово – Пчела и по-специално мостът, който се намира по този път. За община Ямбол наложителен за ремонт е обходен път „Изток”.

Представителите на различни институции в областта, членове на областната комисия по безопасност на движението са разгледали и искането на жители на община „Тунджа“  и възможността за изграждане на кръгово кръстовище при с. Калчево на републикански път I-7. Всички се обединили около мнението, че кръгово кръстовище на този участък не е ефективно решение. На този етап, след решение и предложение до АПИ от областната комисия, взето на предишно заседание, се стигна до поставяне на допълнителни табели на участъка, ограничаващи скоростта и предстоящо полагане на шумо-вибрираща настилка. От ОПУ обясниха, че не е поставена досега вибриращата настилка, поради изискване на технологията за определена температура на асфалта при полагане на настилката, която ще ограничава скоростта. Очакванията са до месец май това да се случи. Членовете на комисията подкрепиха и предложението на секретаря на община „Тунджа“, поддържано и от областния управител Георги Чалъков за търсене на възможности за проектиране на надлез на посочения участък.

Според Георги Чалъков трябва всички – депутати, областен управител и кметове на общини, да отстояват позицията за нуждата от ремонтиране на тези приоритетни участъци, за да може наистина да се отпуснат средства за тях. На този етап са сигурни само средствата за изграждането на модстта по пътя Елхово – Пчела. Областният управител подчерта още, че според него не е нормално Агенция „Пътна инфраструктура” да има одобрен бюджет за ремонти, без конкретни обекти в него, затова трябва да се използват всички средства някои от ямболските пътища да бъде финансиран.

 

About the Author :

Leave a reply