Над хиляда души се веселиха на Илинденския събор в Дряново

 

„Тунджа“, 02.08.2021 г.

Илинднеският събор в Дряново събра над хиляда души, за да спазят заедно традиция, тачена от 1865 г. насам.

Най-старият тунджански събор, който се чества за 156-ти път, отново се оказа притегателно място за млади и стари, които тачат традициите и обичат родното и българският фолклор.

 

Гости на празника бяха председателят на Общински съвет – „Тунджа“ Нели Славова, кметът Георги Георгиев и негови заместници и секретарят на общината.

„Вашето присъствие ми дава увереност, че този вековен събор ще има бъдеще, защото е жив тунджанският дух, който ни е съхранил и ни помага да продължаваме напред!“, обърна се към присъстващите кметът Георги Георгиев и благодари на всички, завърнали се в родния край и гостите, дошли за да почетат традицията.

Организаторите на събора –  община „Тунджа“, кметство с. Дряново и Народно читалище „Светлина 2004“ и спонсорите от “Кронос Агрохолдинг” АД успяха да превърнат събора в истински празник на българския фолклор.

Неуморните танцьори от Детски фолклорен състав „Акбунарчета“ от с. Генерал Инзово показаха, че фолклорът е жив, защото и децата играят българските хора с талант и любов, а Танцов ансъмбъл „Златен клас“ с. Зимница демонстираха развитието, показвайки танци на хореографа Тончо Тончев и композитора Стоян Гагов.

За веселието на всички се погрижиха и народната певица Катя Георгиева заедно с оркестър „Тракийска наслада“.

Традиционната заря на събора се превърна в прекрасен цветен акцент на празника, дал още по-голям тласък на веселието.

About the Author :

Leave a reply