Над три пъти е намалял миграционният натиск по българо-турската граница

DSC04202Повече от три пъти е намалял миграционният натиск по българо-турската граница през последното денонощие, съобщи в Елхово директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски. Той уточни, че помощта от военните на този етап е само логистична, но при нужда има готовност да бъде увеличена. На границата са изпратени общо 453 гранични полицаи и служители на реда от вътрешността на страната и 40 военни.

През последното денонощие 256 мигранти са се опитали да преминат българо-турската граница, докато ден по-рано броят им е бил около 900. Задържани са 22 нарушители и един каналджия.

На този етап военните помагат на граничните полицаи само с високопроходима техника, която ще бъде използвана в района на Странджа.  На българо-турската граница са изпратени 6 хамъра, които само ще превозват гранични полицаи и нарушители.

DSC04199Съществена подкрепа за драстичния спад на миграционния натиск са оказали съвместните действия с турската страна.

„Много адекватна помощ получихме от тях и също така тука с наличието на командированите полицейски служители, на техниката, която ни е предоставена от Министерство на отбраната затова има драстично намаляване на миграционния натиск”, коментира Георги Калайджиев, директор на „Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово.

Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция” допълни: „Полицаите са 213, които са работещи колеги от вътрешността на страната, целият наличен ресурс е ангажиран на Регионална дирекция „Гранична полиция”, а колегите от Министерство на отбраната ни помагат единствено с тази техника…която в момента не я ползваме за извършване на патрулна дейност и гранично наблюдение, а само за извозване”. 

About the Author :