„Надбягване” на паметни дати между хора на перото и четката

BratanovAAСвоеобразно „надбягване”по серпентините на изкуството ще има през 2014 г.между паметни дати на ямболски писатели и художници. Флотилията на хората на перото ще се води от преминалия в отвъдното, но все така непрежалим поет Георги Братанов. През март, на един от най-големите лирици, раждани край Тунджа, ще се отбележи 70 г. от рождението му.
Братанов живя в последните сезони от живота си в столицата, но по волята на съдбата умря току до Безистена. Момчето от Аврена остави разностранно творчество и неговият прочит предстои. Един от големите литературни историци, проф.д-р Иван Сарандев, ще чества през февруари 80-годишнината си, „затворена” светло в томове с изследвания за Йовков, както и за други класици. И с дълголетна преподавателска работа в Пловдивския университет, където се превърна във „висока топка” за студентите.
Всъщност поредицата от писателски юбилеи тръгва в края на този месец с отбелязване на 105 г. от рождението на Любомир Дойчев – един плодовит автор, опитал се вдъхновено да ни остави страници за сподвижничките на Апостола. И да възпита у дъщеря си, актрисата Ванча Дойчева, чувството, че е ямболлийка завинаги.
През октомври Дружеството на ямболските писатели и Регионалната библиотека ще отдадат почит на белетриста Димитър Вълев, който можеше и да навърши 85 г.
Много от големите фигури в изобразителното изкуство, тръгнали от града ни, имат паметни дати през годината. Тръгва художникът Коста Стоянов, който на 19 февруари ще отпразнува 80-тия си рожден ден с юбилейна изложба. Оцелял във въртопа на времето, Коста рисува пестеливо, но упорито и не спира да поднася добри творби, слизайки от планината, където е пренесъл отдавна ателието си.
Титанът, признат дори от поглъщащия всякакви изми Париж, Жорж Папазов, „навършва” на 2 февруари 120 г. от рождението си, и както уж всичко е казано и показано от творчеството и писмата му, така и може да има изненади. Фамилията Папазови пази ревниво своите спомени и е възможно точно оттам да дойде нещо непознато за ценителите. Пак редом ще бъде предтечата на сюрреализма със своя изследовател, Кирил Кръстев, роден преди 110 г. в града ни.
На 15 май се навършват 90 г. от рождението на скулптора Димитър Бойчев, а той е изваял и много други творби, освен легендарната Диана. На 9 юни ще се завърне с изложба пищният Ганчо Карабаджаков.
И понеже ямболските художници не обичат да се застояват на едно място, през юли ще видим подредени платна на тези, които сега са далеч от града ни. Далеч и близо.

Борислав Ненов

About the Author :