Награди за популяризиране на руския език и култура

62323377_10212176524963417_4908792313863471104_nНаграда за популяризация на руския език в България за Лариса Дочева и награда за популяризация на руската култура чрез песенното творчество за Ирина Панчева – това са двете дами едновременно и рускини, и ямболийки, отличени тази година от Федерация “Съотечественик”. Федерацията обединява руски граждани, живеещи в България  и има 35 клуба в различни градове в страната, вкл. и в Ямбол. Награждаването е станало на 8 юни в Плевен, на събор на съотечествениците, посветен на Деня на Русия – 12 юни. Обикновено на този събор се събират 600-700 руснаци, научихме от Лариса Дочева.

Самата тя не  е успяла да присъства на празника, тъй като по същото време бе водач на група от 10 момчета от България- от градовете Пловдив, Плевен, Русе и Бургас, за участие в Международни състезания на деца-съотечественици в Русия. Те се провеждат за пета поредна година, този път в град Ханты-Мансийск, зад Урал. Водените от Лариса Дочева деца са се състезавали в спортовете шахмат, плуване и футбол на малки вратички. Футболистите ни са заели второ място сред отбори от 17 държави.

За още една награда с ямболски адрес съобщи Лариса Дочева. Вокална група “Пятница 13” е наградена с едноседмична почивка в комплекса “Камчия” – 18-25 юни,  за тазгодишното си участие в конкурсите “Альоша” и “Сребърни чучулиги” в София. Организатори на тези музикални празници са Фондация “Устойчиво развитие за България”, Български антифашистки съюз и др.  Фестивалите нямат състезателен характер, но само три състава сред всички участници получават такава награда, което е пореден голям успех за “Пятница 13”.

 

 

About the Author :

Leave a reply