Награди за кабиленци

ansambal Kabile 1 (1)Ансамбъл „Кабиле“ – c. Кабиле се завърна от петия Национален фолклорен фестивал на обработените хора „Рила ни гледа“ с купа и грамота за първо място за най-добро автентично хоро. Фестивалът се проведе на 14-15.06.2014г. в Дупница. Над 15 колектива и повече от 400 участници от цялата страна и чужбина премериха сили и танцови умения в полите на величествената Рила планина. Председател на журито, което оценяваше колективите, беше проф. Даниела Дженева, завеждащ катедра “Българска народна хореография” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив и директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ –  Пловдив.

Ансамбъл “Кабиле”  представя достойно община„Тунджа“ като взема участие в различни фолклорни фестивали, съхранява, представя и популяризира местния автентичен фолклор.

Наскоро кукерската група при Народно читалище„Напредък”, с.Кабиле, с ръководител Димитър Райчев беше удостоена с голямото отличие СЕРТИФИКАТ – в категория ПРЕДСТАВИТЕЛНА от Международната организация за народно изкуство „Общество за фолклор“ – българска секция към ЮНЕСКО.

Мария Косева

Секретар на читалището

About the Author :