Наградиха победителите в проекта “140 години от построяването на храм-паметник “Св. Ал. Невски” на връх Бакаджик”

IMG_8400Празник „74 години от Победата над фашизма“ и награждаване на победителите в проекта „140 години от построяването на храм-паметник „Св. Александър Невски“ на връх Бакаджик“ се състоя на 9 май 2019 г. в залата на НТС-Ямбол. Организатори са: Руски клуб „Съотечественик“ и НЧ “Светлина”- с. Бояново. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Представителството на Россотрудничество в България, благодарение на което се осъществява и програмата “Здравствуй, Россия!”

Специални гости бяха Владимир Ястреба – сътрудник на Руския културно-информационен център в София и представител на Представителството на Россотрудничество в България, народният представител от БСП Кристиан Вигенин и Мария Димитрова – председател на Дружеството за приятелство с Русия в Ямбол.

IMG_8407Събитието, водено от Надежда Иванова, председател на Руски клуб „Съотечественик“, започна с викторина свързана исторически факти за Втората световна война, а децата показаха отлични познания.

Мирослава Грозева прочете есето си „Малките герои на голямата война“, което ще бъде публикувано в „Россия сегодня“. Есетата на момичето са много високо оценени от национално жури и тя получи награда екскурзия в Москва и Санкт Петербург. Благодарение на своя талант, усилия и любов към Русия и България, Мирослава е приета и ще учи в Русия.

Деца рецитираха тематично подбрани стихове на български и руски език.

IMG_8415Във втората част на празника бяха връчени наградите на победителите в конкурса за написване на съчинение-разсъждение на руски език на тема „Пока свободаю горим”, посветено на ген. Скобелев. Той е за ученици от 8 до 12 клас. Преди това Надежда Иванова припомни, че строителството на храма е започнато още през 1879 г. със средства от Скобелев и руските войници. Иконите и иконостасът са били пренесени от Русия. До 1935 г. там са живели 19 руски монаси.

Класираните на първите три места ученици получиха награди, а за другите успешни участници в конкурса имаше почетни грамоти и книжки.

IMG_8428 За по-малките беше обявен конкурс за рисунка или компютърна графика на тема „Дружба вечна, дружба нерушима”. Те също получиха своите отличия.

За активно участие в проекта „140 години храм-паметник „Св. Александър Невски“ на връх Бакаджик” почетна грамота бе връчена на НЧ „Светлина-1926“ с. Бояново, общ. Елхово. Общинският център за изкуства и извънкласна дейност – с. Кабиле, общ. Тунджа, получи диплом за активно участие в конкурса за рисунки. Книгата „Прогулки по Москве“ беше подарена на учителя по руски език Мирослава Иванова – поредна висока оценка за отличната й работа.

Празникът завърши с музикални поздрави.

IMG_8402 IMG_8410 IMG_8424 IMG_8425 IMG_8430 IMG_8431 IMG_8435 IMG_8437 IMG_8439 IMG_8440 IMG_8441 IMG_8443 IMG_8444 IMG_8446 IMG_8448

About the Author :