Наградиха победителите в конкурса за рисунка „Моята Кукерландия“

IMG_5114Ямбол, 22.02.2018 г.

Тази вечер официално бяха наградени победителите от конкурса за детска рисунка „Моята Кукерландия“. Той се провежда ежегодно като инициатива на читалище „Съгласие“ и слага началото на Маскарадния фестивал „Кукерландия“.

Тази година са получени 221 творби на млади художници, съобщи секретарят на читалището Иванка Лазарова. От тях журито е определило 100, които бяха подредени на изложба. Най-много са участниците от Ямбол и от селата на община „Тунджа“ – двете общини съорганизатори на „Кукерландия“, но има участници и от Стралджа, Сандански, София, Търговище, Червен бряг, Нови пазар, Попово. Журито бе председателствано от изкуствоведа Стойка Цингова, негови членове бяха Мариана Капралова и Кольо Костов – уредници в ХГ „Жорж Папазов“.

IMG_5077В първа възрастова група /1-4 клас/ първото място е за Веселин Иванов от арт школа „Чифлигарови“ – Шумен; втора е Иванка Петрова от Общински център за изкуство и извънучилищна дейност /ОЦИИД/ „Тунджа“ – с. Кабиле; трета – Преслава Качанова от клуб „Млад художник“ при читалище „Съгласие“. Имаше и две поощрителни награди – те бяха за Румяна  Янчева  от ОДК Ямбол и Мария  Янкова, Общински център за изкуство и извънучилищна дейност „Тунджа” /ОЦИИД/ с. Кабиле.

Във втората възрастова група /5-8 клас/ първата награда е за  Тони  Йорданова от СУ ”П. К. Яворов”-Стралджа; втората за Ивайла  Петрова от школа „Арт Попово” гр. Попово; третата – за Ивона  Саханджиева  от ПМГ ”Атанас Радев”- Ямбол. Поощрителните награди са за: Теодор  Яков от Център за работа с деца, гр. Червен бряг и Милен  Йовчев от  ПМГ ”Атанас Радев”-Ямбол.

IMG_5100Наградите в различните възрастови групи бяха връчени от заместник-кмета на „Тунджа“ Станчо Ставрев и заместник-кмета на Ямбол Илияна Бицова, като всеки от тях поздрави участниците.

„Няма правила за оценяване на детски рисунки, затова това е много трудно. Децата трябва да бъдат искрени, да изразят своята чувствителност“, отбеляза председателят на журито Стойка Цингова. Плюс тази година е, че журито е видяло истинско детско творчество, а не творчество, подпомагано от преподавателите. Друга тенденция е, че тази година е имало повече графични творби, които достойно са представили темата и са били със завършен вид.

DSC02820 DSC02824 DSC02825 DSC02826 DSC02827 DSC02843 IMG_5096 IMG_5107

About the Author :