Наградиха отличените творби в конкурсите за есе и рисунка на РИМ-Ямбол

SAM_3127Ямбол, 09.03.2018 г.

Отличените творби в конкурсите за рисунка и есе – част от проекта на Регионален исторически музей-Ямбол „Знамето ни е трицветно“, бяха официално наградени днес в Безистена. Проектът е посветен на 140 г. от Освобождението на България от османско робство. Инициативата се осъществява с подкрепата на община Ямбол.

В конкурса за рисунка, озаглавен „Нашето знаме, гордост и чест“, предназначен за децата до 4 клас, първи е Даниел Динев от НУ „Проф. Нойков“. На второ място е Константин Пехливанов от ОУ „Л. Каравелов“, на трето – Ивон Иванова от ДГ „Червената шапчица“. Присъдени бяха и пет поощрителни награди. Те бяха за: Василена Бобева SAM_3143от НУ „Кирил и Методий“, Иванела Хаджиева от училище „Св. Кл. Охридски“, Траян Петров от школата по изобразително изкуство към читалище „Зора“, Мая Русева от Центъра за извънкласни дейности и Станислав Господинов от ДГ „Пламъче“. За този конкурс, посветен на Браилското знаме – първообраз на националния ни флаг, и неговите автори Иван и Стилияна Параскевови, които са с ямболски корени, са постъпили 41 рисунки от детски градини и училища в Ямбол, съобщи Христина Женкова – уредник в музея и основен автор на проекта.

В конкурса за написване на есе или къс разказ „За смелостта, честта и героизма“, не се присъжда трето място, но затова пък журито е отредило две първи класации. На първо място са есетата на Даниел Кръстева от профилирана гимназия „Васил Левски“ и на Виктория SAM_3147Януш Берова от Математическата гимназия, които прочетоха своите творби.  На второ място е Преслава Дойчева от гимназия „Васил Левски“. Изпратени са 18 есета и три разказа, творбите са гимназиите „Васил Левски“, Математическата, Езиковата, училище „Св. Кл. Охридски“, две са от Петрич и едно от Варна.

Наградите бяха свързани с четенето, „защото сме дълбоко убедени, че четящият човек е с широко отворени очи, той се докосва най-много до света, всичко материално, което се купува – бързо изчезва, по-ценен е споменът от прочетеното“, каза Христина Женкова. Това бяха ваучери за купуване на книги по избор от ямболски книжарници плюс календарът на музея, създаден съвместно с баскетболния клуб. Наградите бяха връчени от заместник-кмета Илияна Бицова, шефа на ОП „ Туризъм и SAM_3148култура“ Ваня Сулеменко и директора на Историческия музей Стефан Бакърджиев.

Имаше и специална награда за детска градина „Пламъче“, връчена на директорката Калина Върбанова – за съвместната ни дейност, приятелство и бъдещо сътрудничество, беше формулировката на Христина Женкова.

Церемонията по награждаването започна с изпълнение на децата от клуб „Млади възрожденци“ в детска градина „Пламъче“ – „Знамето ни е трицветно“, песен дала и названието на проекта. Малчуганите рецитираха и  „Аз съм българче“.

Представена беше брошурата „Българското национално знаме“, посветена на Иван и Стилияна Параскевови. Пред аудиторията беше показана и презентацията за Браилското знаме, която е изпратена до всички училища в областта, за да бъде представена в един час по родолюбие. И двата продукта са създадени по проекта, чиято кулминация, но и финал бяха именно днес.

SAM_3116 SAM_3117 SAM_3121 SAM_3126 SAM_3129 SAM_3132 SAM_3135 SAM_3136 SAM_3138 SAM_3141 SAM_3144 SAM_3150 SAM_3156 SAM_3153

About the Author :