Наградите в XXI-то издание на Националния литературен конкурс “Васил Карагьозов”

IMG_7683Мариела Иванова от ЕГ “В. Карагьозов”-Ямбол  в раздел поезия и Ани Енчева от ПМГ “Атанас Радев”-Ямбол в раздел проза са носителите на първа награда в тазгодишното XXI издание на Националния литературен конкурс “Васил Карагьозов”. Резултатите от него бяха обявени снощи, 26 март 2019 г. в Синия салон на читалище “Съгласие” на литературен празник, организиран от “Училище за творци” при Езикова гимназия “Васил Карагьозов”.

В раздел поезия наградите бяха връчени от директора на училището Йордан Милков. На второ място е Виктор Василев от 10 клас на ЕГ “В. Карагьозов”, на трето – Снежана Стоянова от СУ “Св. Климент Охридски” -Добрич.

IMG_7693В раздел проза наградите бяха получени от  писателя Иван Голев. На второ място е Пламена Димитрова от Националната природо-математическа гимназия в София; на трето – Мина Стоянова от 11 клас в ЕГ “В. Карагьозов”. Имаше и две поощрителни награди – те бяха за Светлана Великова от СУ “Васил Левски”- град Дулово и Ивана Янева от ЕГ “В. Карагьозов”. В залата прозвучаха част от наградените творби.

Тази година в конкурса са се включили 47 участници от: Бяла Слатина, Варна, от далечна Испания, Димитровград, Добрич, Дулово, Карлово, Карнобат, с. Роза, Сливен, София, Търговище, Хаджидимово и Ямбол. Те са оценявани от председателя на журито писателя Иван Голев и учителя по български език и IMG_7677литература в гимназията Веселка Петкова.

Средствата за ваучерите за книги, които се предоставят за награда, са дарени от Митка Тодорова – майка на тръгналата си без време от този свят Галя, която два пъти е държала в ръцете си звънчето на “Училище за творци”. Грамотите, кристалните звънчета на победителите и другите награди са от Езикова гимназия-Ямбол.

Сценарият за празника беше повече от оригинален – той бе построен като своеобразен учебен ден с часове и междучасия. А в междучасията сцената и микрофонът принадлежаха на изявени млади таланти – двойката по спортни танци Миро и Еми и отличната певица Никол Николова.  През цялото време на сцената бе куфарът, пълен кой знае с какво – със спомени, IMG_7680приятелства, талант и най-вече с човещината, която изкуството неизбежно дава. В началото на вечерта филм, посветен на 10-годишнината на конкурса, изпрати публиката на едно своеобразно пътешествие в миналото. Първото издание е в далечната 1996 г.

“Досегът с изкуството, колкото и мимолетен да е, винаги оставя следа в човешката душа. Още повече когато в своята младост, сам се опитваш да бъдеш творец. През тези двайсетина години лично мен  ежегодните срещи с вас – младите IMG_7671ямболци, в чиито ръце е утрешната съдба на този чудесен български град, а и на България, ме обогатиха изключително много. Чрез вашите творби и изпълнения долавях синкопите на сърцата ви, вселената на мисълта ви, променящият се ритъм на времето”, сподели председателят на журито Иван Голев.

Публиката също не бе оставена безучастна. За нея бе организирана своеобразна викторина с два въпроса, свързани с информацията от филма, а трима от отговорилите вярно получиха подаръци, вкл. две книжки-сборници с наградени през годините творби.

IMG_7674 IMG_7685 IMG_7687 IMG_7690 IMG_7692 IMG_7696

 

About the Author :