Награден образователен спектакъл е първата премиера на Кукления театър

Ямбол, 9.01.2020 г.

Образователният спектакъл „Първобитна приказка“ е първата за годината премиера на Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол. Пиесата е наградена на Националния литературен конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър „Михаил Лъкатник-Ямбол, 2019 г.” Автор е Теодора Попова-Лазарова, тя е и режисьор на спектакъла. Всяка година ямболският театър поставя по едно ново българско заглавие, наградено на литературния конкурс, отбеляза на днешната пресконференция директорът на театъра Елена Дойчева.

Сценографията е дело на Диана Узунова, музиката е на Гергана Василева. Участват актьорите: Жулиета Николаева, Калина Баракова и Димитър Димитров. Официалната премиера е на 11 януари от 11 часа, пиесата ще се играе и утре, 10 януари, със същия начален час.

„Първобитна приказка“ е създаден с ясната цел да се превърне в образователен спектакъл, предназначен за деца в предучилищна и начална училищна възраст. Той няма да съобщи на децата нещо нечувано до момента, а основното послание е, че децата трябва да стоят далеч от огъня, отбеляза Теодора Попова-Лазарова. „Огънят има магическа притегателна сила, той влияе на всеки човек – няма нещо по-красиво от горящия огън, от този живот, динамика и сила, които съдържа, затова е много примамлив за всяко едно дете. Кибритът, запалката, огънят в камината сякаш ги омагьосват, придърпва ги по-близо и по-близо към себе си. Но до определена възраст малкият човек трябва да стои далеч от огъня, докато му липсват необходимия опит и познания да се справи с него. Защото огънят е стихия, която сме приютили в домовете си, стихия, която коренно е променила човешкия живот, помага на човека, но може да бъде много опасна. Основното послание е: “Децата трябва да стоят далеч от огъня!“ Без какъвто и да е компромис и уговорки“, категорична беше авторката.

Теодора Попова-Лазарова сподели, че е решила – ще е интересно и забавно да се разгледа животът на първобитните хора, защото те стоят много близо до децата. Изпълнени са с любопитство, с жажда за живот, а едновременно с това притежават съвсем малък житейски опит. За героите на „Първобитна приказка“ огънят е нещо напълно ново. Той се появява по време на буря – светкавица пада върху сухо дърво и то се запалва. Огънят ги стопля, сготвя храната им, те го харесват, интересен им е, но те нямат никакъв опит – не знаят, че пламъците могат да са опасни. Главният герой в приказката е Хомосапиенс, който галено е назован Сапи и е представен като първия човек, открил огъня по чиста случайност и първият, изпатил си от неговия гняв. „Приказката завършва малко тъжно и все пак оптимистично, тъй като непознанието довежда до малко щети за първобитното семейство, но и остава надеждата у първобитния човек, че хората някога ще опитомят огъня – ще могат да ползват благата му, без да им е враг“, разказа Теодора Попова-Лазарова.

„Всеки спектакъл за деца трябва да информира, да възпитава и да забавлява. Надявам се, че децата докато се забавляват с тази приказка, ще научат нещо ново – и за живота на първобитните хора, и за своята собствена безопасност”, добави авторката. Теодора Попова сподели още, че най-големи са били трудностите при персонификацията на огъня, тъй като няма как да се намери еднозначен отговор на въпросите как се държи огънят, как се движи в пространството, как говори – шепти или съска и т.н. Сценографът дава визия на огъня, след това от значение са визията и гласът на актьора. Но най-важното е образът да е достоверен, за да въздейства на детската публика, бе категорична тя.

Елена Дойчева подчерта, че в постановката има динамика, драматизъм, но има и много комични ситуации, затова ще бъде интересна и за малки, и големи.

About the Author :

Leave a reply