Наводнения в Коневец и Елхово

DSC06411Снощните дъждове са причинили проблеми в две общини – „Тунджа” и Елхово, съобщи заместник-областният управител  Иван Иванов.

В Коневец в продължение на 3 часа се е изсипал проливен дъжд. В по-ниската част на селото има наводнени около 10 дворни места, а четири къщи цяла нощ са отводнявани, за да не бъдат залети от придошлите води. В селото има и удавени птици. В друго тунджанско село е отнесен пчелин.

Секретарят на община „Тунджа” Андон Кръстев уточни, че има поражения и в района на селата Драма, Дряново и Маломир. В маломир е отводнявана къща, в Дряново има наводнени 4 дворни места, а в Драма има поражения върху настилката на асфалтирана улица. Дъждовете преди два дни са изнесли асфалта в участък от 350 м от улица в Търнава и тя е непроходима. Общината подготвя документи да кандидатства за средства за възстановяването й от Междуведомствената комисия.

Заради проливните дъждове в община Елхово от няколко дни се извършват отводнителни дейности в самия град, защото високите подпочвени води създават проблеми с канализацията.

Прелели са два язовира в общината, които засега не създават проблеми, уточни още Иван Иванов.

Опасно се е повишило нивото на река Мараш край Атолово в община Стралджа. Водата е стигнала на 70 см от свързващия мост, но проблемът е, че се очаква по-висока вода, която да повиши нивото на река Мочурица, а това ще увеличи водния обем на целия водосборен басейн в района на стралджанското село Воденичане, който включва реките Мараш, Мочурица и Тунджа. Според зам.-областния управител миналата година са извършвани корекции на река Мочурица до село Диветак и на река Мараш между селата Воденичане и Лозенец и това трябва да облекчи проводимостта на реките дори и при по-високи води. Той уточни още, че няма опасност за населените места край трите реки.

About the Author :