Наблюдавани – наблюдатели

S.ChamovaТвърде много българи искат да живеят в държавата на Оруел с уточнението, че мечтата им е те да са в ролята на Биг Брадър, а други – на наблюдаваните. На тези мисли ме навежда дискусията да има или не камери в детските градини. Ами да сложим и в офисите, в заводите, в магазините,  в кабинетите на политиците, на съдиите и прокурорите. Покрай безкрайните кафета и паузи за по една цигара, покрай дипленето на клюки и злословия за колегата, ще запишем вероятно и доста нелицеприятни неща от по-сериозно естество.

Категорично съм против безумието да се наблюдаваме и записваме, та дори и под благородния наслов „ в името на децата“. Просто, защото знам, че може да има невъзпитани учители и хора от персонала в детските градини, но още повече са разглезените и невъзпитани деца, защото такива са и техните родители.

Против насилието над децата съм, но знам, че българинът смята –  той като родител има право да шамаросва детето си и да му крещи, но ако го направи друг – ще го запише тайно и ще прати записа в телевизията.

Умираме си другите, целият свят да ни е виновен…, пък най-добре ако е държавата. Ние винаги обаче сме в бяло от глава до пети.

                                                                                                                                                                                                 Светлана Чамова

About the Author :