Мъжки поетически двубой в навечерието на 8 март

IMG_7426Мъжки поетически двубой в навечерието на 8 март се разигра снощи в Синия салон на читалище “Съгласие”. Шпаги на територията на духа кръстосаха Ненчо Добрев, който все пак бе заложил на дама за секундант в лицето на Ваня Велева и Георги Дичев със секундант Николай Дялков. Получи се интересен дуел, в който всеки от творците успя да представи емоционалното звучене на своята поезия, въпреки относително рехавата публика. Финалният резултат беше 88 на 63 точки за Георги Дичев.

Това е четвъртият в Ямбол и 38-ми в страната подобен поетичен двубой, чието начало датира от 2005 г. Такива двубои са се случвали в София, Бургас, Варна, Ямбол, Шумен, припомни авторът на формата и водещ Петър Чухов. Той разясни, а за ветераните в публиката – припомни регламента. Двубоят е разделен на четири тура, след всеки от тях IMG_7382присъстващите гласуват анонимно, на листчета – крайният резултат е изцяло в техните ръце. Анонимността се запазва до края, за да няма извънлитературни влияния върху резултата. В първия тур всеки от поетите в продължение на 10 минути чете най-доброто от своите стихове. Най-интересен за зрителите, но затова пък смущаващ за участниците, е вторият тур. Тогава пак в една десетминутка всеки от тях трябва злепостави опонента си, като изтъкне недостатъците на творчеството му и прочете негови слаби стихове. Често авторите се опитват да се измъкнат от тази неловка задача. В третия тур секундантите защитават и възвеличават своя автор и нападат опонента. През това време поетите, участници в двубоя, в рамките на 20 минути творят стихотворение-импровизация върху дума или израз, зададена анонимно от публиката. Петър Чухов припомни, че  предупреждението  “Купуването и продаването на гласове е престъпление”, е актуално и тук.

IMG_7397Първият тур мина очаквано гладко, но затова пък по-малко познаващите стиховете на Георги Дичев и на Ненчо Добрев можаха да се запознаят с тяхното звучене. А то е абсолютно различно – по-отсечени, сурово-сдържани са те при Георги Дичев, за бог, дявол, България и “Молитва към Тангра”, докато при Ненчо Добрев стиховете са лирични, някои иронични, тематично разнообразни, но като цяло светли и цветни. Въпреки това имаше едно нещо, което обединяваше и двамата – всеки от тях предпочете да прочете предимно нови, непубликувани в стихосбирките им стихове.

Вторият тур бе очаквано най-интересен. И двамата “дуелисти” започваха с пространно обяснение колко отдавна се познават – от 1988/89 г., когато единият е бил учител в Голям манастир, а другият – в Малък манастир, колко добри чувства изпитват към другия и пр. Все пак Ненчо Добрев се оказа по-мекия при изпълнението на тази сурова задача. След всичко най-добро, което можа да каже за IMG_7400поезията на Георги Дичев, той се осмели да отправи една единствена забележка и то към полиграфията при изработката на книгата на опонента – че шрифтът бил много труден за четене. Прочете няколко стихотворения на Дичев, но без забележки, а като реклама и дори не използва цялото си време по регламент. Въпреки категорично заявеното си нежелание да бъде публично критичен, Георги Дичев все пак си позволи да отправи един, но затова пък съществен упрек, наречен от него “приятелски съвет” към Ненчо – като влезе в един ритъм, да се придържа към него. Понеже пише в класически стих, да следва стъпката: “Обяздиш ли го това конче, може да те заведе далеч”. Заради явното неудобство на двата поети да си сочат публично кусурите, наложи се водещият Чухов да разяснява каква е идеята на този тур, а именно: да се види как участниците шеговито нападат опонента си, “защото поетите често се взимаме много насериозно”.

IMG_7411Третият, т. нар. секундантски тур бе не по-малко интригуващ. Николай Дялков извади пистолет-играчки, за да се появи някакво оръжие на този дуел все пак, Ваня Велева му отвърна с пищови, но не буквални, а от онези, познати ни времето на ученическите подсказки. Но това бе в сферата на шегите и закачките. В сериозната част секундантът на Георги Дичев, направи паралел между двамата поети и изтъкна пълната им различност. Георги Дичев използва разказвателност, приказност, малко пишат така, това е много ценно, то е неговата автентичност. Той следва една тема, темата му е България, патриотизмът, той живее , за да бъде гласа на своето време, каза Дялков. Думите му за Ненчо Добрев бяха, че пише като много съвременни поети, при него има многотемие и сякаш не може да намери себе си; тук-таме губи и ритъма. Той призна, че тази вечер Ненчо е прочел много добри нови стихове, но не бе така ласкав към включеното в стихосбирката му. “И двамата са добри поети, бъдещето на Ямбол, но Георги Дичев има идентичност, почерк, Ненчо Добрев още се губи и търси идентичността си”, заключи той.

IMG_7413Секундантът на Ненчо Добрев – Ваня Велева, умее добре да воюва на полето на поезията, помним, че тя убедително спечели предишния двубой срещу Катя Маринова. И този път Ваня бе ефектна с  няколко остроумни поетически закачки, но така и не отправи нито един упрек или забележа към стиховете на опонента. Затова пък представи създаденото от Ненчо по възможно най-добрия начин – убедително и вдъхновено. Доброта и съпричастие, безграничен оптимизъм характеризират стиховете му. Няма недоволство, драми, декадентски украшения. Прави нов прочит на чуждите стихове, продуктивен и интуитивен, цветен, яростен срещу неправдите. Поезията му ти те прави оптимист, човеколюбец, характеризира я тя. Ваня Велева не нападаше, само изтъкваше качествата на стиховете му за разлика от далеч по-критичния Дялков. Очевидно позитивното представяне с щипка ироничност се хареса на публиката, защото това беше IMG_7424единственият тур, спечелен от отбора на Ненчо Добрев – гласуването беше 17 на 21 гласа за тях.

В четвъртия тур двама опоненти трябваше за 20 минути да импровизират поетически върху думата “смърт” – тя бе изтеглена сред думите и изразите, написани от публиката. Стихотворенията и на двамата бяха добри, звучащи позитивно, въпреки мрачната дума, която им с падна. Финалът при Ненчо бе: “…смърт няма, няма смърт!”, а при Георги Дичев: …ти, бабичко, работата си гледай/, че още имам обувки за из път.” Гласуването на публиката беше доста категорично, това бе турът който Дичев спечели с най-голямо преимущество -24 на 13 гласа за него.

На финала и двамата поети бяха категорични, че тази вечер беше тържество на словото, на духа, а победител беше поезията.

IMG_7392 IMG_7406 IMG_7412 IMG_7417

About the Author :

Leave a reply