Мъдрите и саркастични приказки на Валентин Вълчев

111Операта – музиката, която разказва. Операта – музиката, търсеща словото, за да стигне още по-бързо до сърцата на хората. Операта –музиката на силните страсти, на драматичните преживявания, на съдбовните сюжети. Под нейното опияняващо въздействие е цяло едно столетие. Помните ли прекрасния филм на Бертолучи -„Двайсети век“ и кадрите, в които Риголето пиян от мъка тича по улиците с вика: „Верди умря“ . Годината е 1901-ва и това за цяла Италия е ден на траур.Това означава и че прекрасният, романтичен оперен деветнайсти век е приключил.

Днес словото на един талантлив човек търси тази музика, за да ни разкаже своите Оперничави приказки. Днес, в двайсет и първи век, един автор има нужда да сподели драмата на нашето столетие в ироничния стил и чрез музикалните сюжети, които отлично владее и обича. По този начин неговите приказки не са нито тъжни, нито мрачни, а едновременно мъдри и саркастични, абе… „оперничави“

Днес в това наше „оперничаво“ столетие магическото въздействие на талантливите хора си е останало все същото – опияняващо и силно, затова от сърце ви пожелавам да се срещнете със словото на Валентин Вълчев и да послушате неговата музика!

Приятно четене и на добър час на Оперничавите приказки!

                                                                              Диана Радева – режисьор

About the Author :