Музикални празници „Златната Диана“-2021 в Ямбол – елегантно съчетание на класика и джаз

Ямбол, 25.06.2021 г.

Богатата и разнообразна програма на тридесет и петото издание на Музикалните празници „Златната Диана“, които се проведоха от 21 юни до 24 юни, отново привлече хиляди почитатели на класическата и джаз музиката в Ямбол.

След откриването с концерта „Аконкагуа“, посветен на стогодишнината от рождението на великия майстор на тангото Астор Пиацола, на 22 юни, вторник, почитателите на оперното изкуство в зала „Диана“ съпреживяха любовните терзания на Абигайл, Фенена, Измаел и мъките на евреите в „Набуко“ – една от най-добрите опери на Джузепе Верди. Той я посочва като преломна творба по пътя към създаването на индивидуален композиционен стил.

„Набуко“ е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в „Ла Скала“ в Милано има триумфален успех.

Великият италиански композитор пише операта по либретото на Темистокъл Солера в труден период от живота. Сюжетът е вдъхновен от Библията и е изпълнен с жажда за свобода. Древен и малко объркан е в исторически план, но алюзията е прозрачна: Италия се бунтува срещу австрийското владичество и тази прекрасна, завладяваща музика става повод за мащабни политически демонстрации из цялата страна, а хорът на поробените евреи „Лети мисъл на златни криле!“ /Va pensiero/ се превръща в химн на италианския народ и най-популярната мелодия, отговаряща на емоционалната му душевност и интерпретирана масово от всички слоеве на обществото.

Неговите съвременници наричат Джузепе Верди „Маестро на италианската революция“. Името му, заедно с имената на Мадзини, Кавур и Гарибалди, става символ на италианското Ризорджименто (Възраждане, освободително движение).

В спектакъла участваха оркестърът на Плевенска филхармония, хор на Държавна опера – Русе и Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, дирижирани от Найден Тодоров. В ролите се изявиха Венцеслав Анастасов -Набуко, Габриела Георгиева – Абигейл, Шмилена Султанова – Фенена, Мартин Цонев – Захариа, Георги Султанов – Измаел.

Публиката дълго аплодира солистите, музикантите от филхармонията и певците от двата хора.

 

 

В сряда на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ беше представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд през 2009 година.

В концерта участваха Камерен оркестър „Дианополис“ с ръководител Красимира Султанова и Вероника Тодорова – акордеон.

Златко Караиванов изпълни втора и трета част от „Концертино“ на Фердинанд Кюхлер. Цветелина Христова и Вели Дормушев изсвириха първа част от „Концерт за две цигулки“ на Йохан Себастиан Бах. Двамата изпълниха с Божидар Рахнев и Георги Калайджиев „Концерт за 4 цигулки“ от Антонио Вивалди. Вероника Тодорова изтръгна от своя акордеон огнените звуци на „Либертанго” и „Компарсита”, Дурмуш Дормушев свири Бах на маримба, а квартет от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас показа уменията си на перкусии.

В програма бяха включени и произведения на Офенбах, Шостакович и др.

На концерта присъства Десислава Радева, съпруга на президента на Република България Румен Радев.

В последната вечер от Музикалните празници „Златната Диана“ – 2021 джаз певицата Хилда Казасян, нейните талантливи музиканти и Плевенска филхармония пренесоха публиката в света на българската филмова музика. На концерта „Да послушаме кино“ в Лятното кино на Градския парк звучаха обичани песни и композиции от родни филми.

Хилда Казасян сподели пред публиката, че са наблегнали на романтичната филмова музика на баща ѝ Вили Казасян.

В програмата бяха подбрани най-любимите и познати мелодии от български игрални филми за всички времена, аранжирани по нов начин от Христо Йоцов и Живко Петров – „Войната на таралежите“, „Оркестър без име“, „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“ и др.

На сцената се изявиха едни от най-добрите джаз музиканти в България, дирижирани от Борислав Йоцов: Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Михаил Йосифов – тромпет.

Концертът беше със специалното участие на Теодосий Спасов и Васил Петров.

About the Author :

Leave a reply