Монахиня Минодора с беседа за празника Благовещение в ОУ „П.Р. Славейков“

SAM_3374Среща с игуменката на манастира „Свето Рождество на Пресвета Богородица“ край Кабиле монахиня Минодора по повод Благовещение имаха днес първокласниците от ОУ „Петко Р. Славейков“ в Ямбол. Беседата й с децата имаше за цел те да се запознаят с характеристиката на празника, с библейския текст. Накрая заедно направиха картички, за да поздравят с тях своите майки-християнки.

А се оказа, че има голяма нужда от подобни образователни беседи, тъй като нито едно от децата не знаеше какво значи Благовещение. Въпросът дали знаят какво е евангелие също не получи отговор. Едва няколко от учениците казаха, че имат в къщи библия.

SAM_3364Децата научиха, че Благовещение се отбелязва на 25 март. На този християнски празник се празнува възвестяването от Архангел Гавраил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий.

„Децата ще се научат на християнските добродетели, венецът на които са вяра, надежда и любов –  трите християнски добродетели, които обединяват църквата, семейството и вярата. Знаете, че и православната вяра ни е съхранила като народ. Затова е хубаво да се знаят всички господски, богородични празници, особено залегналите в нашия православен календар“, каза преди занятието монахиня Минодора.  Тя сподели още и огорчението си, че сега са Велики пости, с които християните се подготвяме този велик празник Великден „ и с голяма скръб мога да кажа, че SAM_3373малко хора постят в България“. Тя припомни, че по здравословни причини е позволено да не се пости, „но за да се подготвим за празника Великден, малко и подвиг трябва да приложим, независимо, че постът е 40 и няколко дни.“

Монахиня Минодора е преподавала предмета религия или по-точно – християнство, в ОУ „П.Р. Славейков“, както и в други училища в Ямбол близо 10 години. Децата, с които е работила я познават добре, съвсем естествено усилията й сега са насочени към новите поколения.

Директорката на учебното заведение Петя Пенева също сподели, че училището поддържа традицията с подобни беседи на християнска тематика, SAM_3357защото вярват, че ако съхраним българските традиции, ще можем да просперираме. Имат дългогодишна съвместна работа с игуменката на Кабиленския манастир Минодора, децата я приемат с голям интерес и вълнение, като нещо ново. Това е начин учениците да приемат добродетелите и вярата, които дарява църквата, убедена е Петя Пенева.

About the Author :