Момчил Неков има най-много преференции и в Ямболско

DSC03898aС най-много преференции в листата на „Коалиция за България” в Ямболски избирателен район е Момчил Неков, за когото са дали предпочитанията си 706 избиратели. Това е малко над 6 % от гласувалите за коалицията в Ямболска област.  Лидерът на БСП Сергей Станишев е получил почти два пъти по-малко преференции от номер 15 в листата – 391. Втората в листата – Илияна Йотова има 205 преференции, третият Георги Пирински – 173, а четвъртият – 106. Останалите кандидати за евродепутати от „Коалиция за България” също имат преференциален вот, но той е много по-незначителен. Предпочитанията за Момчил Неков са разпределени по няколко на брой в почти всички секции, но никъде няма повече от 16. В ромските секции в Ямбол няма почти никакви преференции за него или не повече от 1-2. Партийните членове на БСП в Ямбол дори са доволни от стечението на ситуацията, защото по този начин още един партиен член ще отиде в Европарламента на мястото на кандидата от гражданската квота – Достена Лаверн.

„Нямаше много добра разяснителна кампания по отношение на преференциите, къде точно се поставя знакът Х или V за преференциите и за да не стане някоя грешка може би гласоподавателите са отразявали и вота за партии и вота за преференции, в случая техният номер беше 15”, коментира председателят на Районната избирателна комисия – Ямбол Мариана Христова.

С най-много преференции в Ямболски избирателен район е водачът на ГЕРБ Томислав Дончев, за когото са дали предпочитанията си 1443 избиратели. Ситуацията в Реформаторския блок като тенденция е подобна и в Ямбол. За Меглена Кунева са дали предпочитанията си 184 избиратели, а за Светослав Малинов – 274.

About the Author :