Молиер в интернет със своя „Тартюф“

Ямбол, 03.06.2020 г.

В поредният четвъртък ДТ „Невена Коканова“, Ямбол представя в интернет пространството „Тартюф“ от Жан Батист Молиер. Едно класическо произведение, надживяло епохата си, стъписващо с майсторството на словото, с яркостта на персонажите си, е експресивността на драматургичното действие. Лицемерният набожник – Тартюф, отдавна се е превърнал в синоним на лукавството и наглостта. За мнозина подобни ярки явления са ясни, измерими и като че ли достатъчно предвидими, за да се намери решение за справяне с тях.

Проблемът обаче е, че близките им хора вярват сляпо и безрезервно на надути фрази, на мними превъплъщения, на цинични „идеалисти” и арогантни „филантропи”…..

Измамниците имат различно амплоа. Безкрайно трудна е борбата с лековерието и глупостта на хората, особено когато ги обичаме, когато им имаме доверие, когато разчитаме на тях, ако са станали техни жертви! В заслепението рискът е голям. Страшно е, когато такива хора са облечени във власт.

Представлението „Тартюф“, поставено на ямболска сцена през 2012 година, е дело на режисьора Дияна Радева, сценография Пламена Дичева, костюмите са изработени от Александрина Игнатова. В спектакълът участват Михаил Лазаров, Вълчо Янев, Петя Бойчева, Мариана Бонева, Димитър Димитров, Милен Каракамушев, Георги Ружичка, Капка Валентинова, Даниела Райчевска.

Спектакълът ще бъде достъпен на 4 юни, четвъртък във фейсбук профилите на ямболския театър „ДТ „Невена Коканова“ и „За приятелите на ДТ „Невена Коканова“.

About the Author :

Leave a reply