Модернизират три детски заведения и СОУ „Св. Кл. Охридски“ в Ямбол за 6,6 млн. лева

SAM_2138Още през септември започват строително-ремонтните работи за обновяване и модернизация на детските ясли „Мечо Пух“, „Слънчево детство“ към ЦДГ „Пламъче“ и детска градина „Свобода“, а в училище „Климент Охридски“ – вероятно следващия месец, тъй като преди това са предвидени 90 дни за проектиране. Ремонтните работи при този обект са в рамките на 200 дни. Това бе съобщено днес, 30 август,  на пресконференция в Община Ямбол при представянето на проекта „Устойчиво и интегрирано развитие на образователната инфраструктура на община Ямбол“, по който се обновяват тези четири образователни заведения, дадена от зам.-кметът Красимира Петрова и Мария Паспалджиева, ръководител на проекта. Проектът е на стойност 6 617 380 лева, финансирането е по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и общината не участва с нито лев съфинансиране. Той трябва да завърши окончателно до 12 юли 2019 г. Обществените поръчки са проведени, има избрани изпълнители, а зам.-кметът Петрова увери, че целта на общината е до няколко години всички детски и учебни заведения в града да бъдат модернизирани.

SAM_2141Строителните работи в детска ясла „Мечо Пух“ ще се извършват от „АБС Инженеринг-Н“-Ямбол; в детска градина „Свобода“ – от фирма „Бета комерс“-Сливен; в ясла „Слънчево детство“ – от „Пи Би Ес Ентърпрайз“ ЕООД-Бургас, а в СОУ „Св. Климент Охридски“ – от консорциум „Строителство Ямбол-Климент Охридски“-София. Избран е и инвеститорски, и авторски контрол.

Във всички обекти ще бъдат изпълнени енергоспестяващи мерки – хидроизолация и ремонт на покриви, топлоизолация, смяна на дограма, поставяне на комарници, подмяна на електрическата система, а където се налага – подмяна на водопроводната и канализационната система. Ще бъдат обновени санитарните помещения – нов санитарен фаянс, тоалетни за инвалиди.

За да бъде направена средата достъпна за деца и ученици с увреждания, в СОУ „Климент Охридски“ ще бъде поставен асансьор, в ясла „Слънчево детство“ – пътнически и кухненски асансьор, а в  останалите две детски заведения – специални рампи.

В „Свобода“ и „Мечо Пух“ ще бъдат изградени нови котелни инсталации; ще се монтират соларни панели за топла вода. В училище „Климент Охридски“ няма да се подменя котела, но навсякъде ще им нови радиатори. Във всички сгради са предвидени нови вътрешни врати, системи за пожароизвестяване, мълниезащита, охранителни системи, интернет и телевизия.

В детските заведения е предвидено поставянето на студоусточиви подови покрития на терасите, слагането на нови парапети, подмяна на подовата настилка, където е необходимо, подмяна на сенници. ЦДГ „Свобода“ и ясла „Слънчево детство“ ще бъдат с нови огради. Във всички детски заведения е предвидено ново оборудване на дворните пространства, като всяка група ще бъде с отделено пространство за игри. Ще има нова паркова растителност, обновена настилка на дворовете. Детските ясли „Мечо Пух“ и Слънчево детство“ ще имат нови кухненски блокове.

Специално за училище „Св. Климент Охридски“ е направена такава организация на работата, че да бъде осигурен нормален старт и протичане на учебния процес, увери зам.-кметът Красимира Петрова.

 

 

About the Author :