Мнозинството на ГЕРБ в Общински съвет остави без разглеждане предложението на Местна гражданска инициатива

??????????????????????????????? Мнозинството на ГЕРБ в Общински съвет – 16 съветници от ГЕРБ, 1 от Земеделски народен съюз, 1 от НФСБ и 1 независим, отцепил се от АБВ, гласуваха да се остави без разглеждане предложението от Инициативен комитет за организиране на Местна гражданска инициатива по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които искаха Общински съвет да реши да запази градоустройствения статут, всички съществуващи сгради, преместваеми съоръжения, временни постройки и подобрения в хотелски комплекс „Боровец” в Ямбол.

DSC07962Против предложението гласуваха общо 10 съветници – 7 съветници от БСП, 1 от АБВ, 1 от Реформаторски блок и 1 независим, отцепил се от Атака, а въздържали се бяха трима – 1 съветник от СДС, 1 от Реформаторски блок и 1 от Земеделски народен съюз.

От общинска администрация никой не благоволи да дойде на сесията и да защити тяхната позиция, според която това не е въпрос от местно значение.

С това трета поред гражданска инициатива претърпя пълен крах в сблъсъка с неискащия да чуе гражданите Общински съвет.

DSC07977Това е първата местна гражданска инициатива, която се организира в Ямбол. На 6 март 56 граждани са провели общо събрание, на което са решили да предложат на Общински съвет да вземе решение, с което да запази градоустройствения статут, всички съществуващи сгради, преместваеми съоръжения, временни постройки и подобрения в хотелски комплекс „Боровец” в Ямбол. В продължение на два месеца Инициативният комитет е събирал подписи и е внесъл на 8 май в Общински съвет 3277 подписа.

Спорът в залата беше дали са законни или не преместваемите съоръжения, които се опитва да запази тази местна гражданска инициатива. Според председателя на групата съветници от БСП Катя Георгиева местната гражданска инициатива трябва да бъде подкрепена не само защото хилядите подписи не са без значение, а и защото казусът не е за законността, а за личното отношение на кмета към конкретен бизнес. Тя изрази позиция, че е „недопустимо бизнесът в Ямбол да зависи от това кого харесва или не кметът на града” и призова колегите си от ГЕРБ да проявят разум, а не емоции.

Общинският съветник Мариета Сивкова обясни, че предложението на Местната гражданска инициатива може да стане част от заданието за проектиране на Подробен устройствен план на парк Боровец, каквото съветниците приеха на 28 февруари. Тя изтъкна, че съдът е отменил решението им по точка 3, с което приеха, докато се изработи план – схема за разполагане на преместваеми съоръжения, да не се разполагат такива в парк Боровец, заради съществени процесуални нарушения.

В подкрепа на предложението на гражданите се изказаха и Димитър Стоянов, който призова колегите си да дебатират, а не само да изпълняват разпореждания, и Пламен Проданов, който вече е независим общински съветник, защото се отцепи от Атака. Тодор Тодоров попита риторично колегите си от ГЕРБ защо точно сега общинска администрация се опитва да премахне уж незаконните постройки при условие, че те съществуват от много години и изрази общото мнение, че хората остават с впечатление, че кметът разчиства сметки с неудобни бизнесмени.

Съветници от ГЕРБ се опитаха да защитят тезата, че местната гражданска инициатива защитава лични интереси и че чрез нея не могат да се узаконяват незаконни постройки.

Реалната ситуация около законността на преместваемите съоръжения в хотелски комплекс „Боровец” и клуб „Валентин” всъщност е предпоставена от кмета. 5 години поред общината дава под наем земи в района на хотелския комплекс, върху които е изграден с проект и според всички законови изисквания част от клуб „Валентин”. От момента, в който кметът реши да започне „война” срещу Валентин Ревански, общината отказва да даде същите тези земи под наем и оттам предпоставя и т. нар. незаконност на съоръженията. Освен това кметът се опитва всячески да попречи и на изграждането на терасата до ресторанта, за която е необходимо одобрение, но главният архитект не иска да го издаде, макар че са представени всички законови документи.

Т. е. тази местна администрация не съдейства принципно по общи правила на бизнеса да се развива, а според личните си симпатии му пречи и се опитва да го унищожи, в момента, в който нещо не й е по нрава.

И това не е първият случай, в който кметът унищожава нечий бизнес по същите уж „принципни” правила. Причината да спре да съществува ресторант „При Джек” е това, че кметът нарочи собственика му и така и не одобри схемата за слънцезащитните съоръжения. Той се принуди да развали договора си с читалище „Съгласие” и новият собственик безпроблемно си взе необходимите решения. Т. е. бизнесът в Ямбол зависи само и единствено от кефа на кмета и от личните му симпатии към някого.

И докато кметът и неговите послушни съветници си шетат на ината и на егото, гражданите и бизнесът на този град страдат.

About the Author :

Leave a reply