Многоцветният празник на СОУ “Д-р Петър Берон”-Болярово

IMGP8376Ежегодно възпитаниците на боляровското училище и техните преподаватели отдават подобаваща почит на личността, чието име носи образователната институция – д-р Петър Берон. Учен от европейска величина и възрожденец с родолюбиво българско сърце, радетел за истинско образование в отечеството.

Така беше и сега, на 21 март 2018 г. Под ритмичните звуци на барабана под строй се отправиха учениците към паметната плоча на почитания местен просветител и свещеник Куарти Дражев, за да положат венец. А после побързаха да влязат в просторната зала на читалище „Възраждане“, за да представят подготвената за празника програма – богата и многообразна в жанрово отношение.

След посрещането на училищното знаме прозвуча химнът на Р. България.

IMGP8377

Двете очарователни водещи – Ана-Мария Тодорова и Юлиана Панайотова, представиха гостите: Нина Терзиева (заместник-кмет), Мария Чанева (секретар на общината), Атанас Дженков (председател на Общински съвет – Болярово), София Минева (председател на Общинското училищно настоятелство и специалист „Хуманитарни дейности“), общински съветници, бивши директори и учители, директорите на ДГ „Здравец“ Калина Гюрова и на ОУ „Стефан Караджа“ Дора Карагьозова. Последва танц на спретнатите мажоретки, след който с приветствие към гостите, учителите и учениците се обърна директорът на училището Васил Гаджуров. Не закъсня и обръщението на заместник-кмета Нина Терзиева, което прозвуча топло, откровено и лирично. Госпожа Терзиева връчи поздравителен адрес от името на г-н Христов, кмет на общината, както и парична сума, която да бъде използвана за нуждите на училището.

IMGP8384

Прозвучаха и приветствия на изучаваните в училището чужди – езици руски и английски. Доста от изявите на децата бяха по проекта „Твоят час“, изпълняван по препоръка на Образователното министерство: прекрасният рецитал под наслов „България – вечна и свята“, представен от група осмокласници и единадесетокласници, с художествен ръководител Янка Микова, динамичният и атрактивен „Пролетен танц“ на децата от първи и втори клас, с ръководители Златка Ламбова и Велина Вачева; песенните поздрави от шестокласниците и осмокласниците с ръководители Нели Христова и Събина Тодорова – обичани песни с патриотично съдържание, които прозвучаха вдъхновено.

С множество изяви се представиха учениците и по действащия вече втора година проект „Заедно да учим и творим“.

IMGP8394

Малък театрален спектакъл, изцяло на руски език, представиха третокласниците, ръководени от Мария Маринова и Мария Тодорова: пиеската „Дядо вади ряпа“ (в съвременен хумористично-критичен вариант), както и комедиен спектакъл за гостуването на славянските просветители Кирил и Методий в едно днешно българско училище, смаяни и възмутени от видяното. Ръководител: Милена Манолова.

А колоритният и атрактивен „Танц на мечтите“ на петокласниците, ръководени от М. Манолова, хареса на всички в залата.

Драматизацията по случки от живота на Хитър Петър, изпълнена артистично от участниците, с ръководител Иванка Новакова, внесе комизъм и ведро настроение в залата. Изучавала съм театрална режисура някога (няколко години) и с наслада се любувах на играта, а и на добрата режисура!

Много смях и емоции донесе на зрителите ревюто на четвъртокласниците с ръководител Дянка Андонова. Демонстрирайки тоалети, изработени от отпадъчни материали (хартия, найлон, пластмаса), те внесоха ведро настроение и бодрост в залата.

Накрая виртуозите от детския танцов състав „Боляровче“, с ръководител и хореограф Румен Тодоров, подариха на публиката трепетни мигове, наситени с наслада, които трудно се забравят!

Много десетилетия ни делят от онова далечно време. Множество поколения просветители и ученици са се сменили през годините. Аз бях там 27 години. Ще стават все повече – въпреки трудностите и изпитанията, през които преминава родното образование сега! Дано само „отгоре“ надделее разумът и спрат експериментите, лишени от всякаква логика. Дължим го на децата, на България, на бъдещето.

„Нужно е да улавяш цвета на думите! – хареса ми тази препоръка от интервю с даровит съвременен поет. А на празника звучаха внушителни стихове, комични театрални реплики, игриви фрази, които го превърнаха в пъстър, ведър, многоцветен. И незабравим!

                                                                                                                                                                                        Бинка Величкова

 

 

                                                                                                                                                                                

About the Author :