Млад автор от Ямбол представи дебютния си роман “Сайбиевата невеста”

IMG_0590Първият роман  – “Сайбиевата невеста”, на младия, едва 26-годишен ямболия Боян Боев, сега живеещ в Бургас, беше представен снощи, 24 септември, в Синия салон на читалище “Съгласие”. Действието на романа се развива в края на 19 в., написан е в духа на класиците на българската литература. Проследяват се съдбите на няколко души от с. Стомна малко след освободителната война. Главният персонаж е Цвета, която е принудена да се омъжи за Лозан, за да изплати дълговете на баща си, т.е. да стане сайбиева невеста, премълчавайки истинските си чувства, мечтите си да бъде невеста на друг – на Стоян, на когото е дала китките си по седенките. Опитвайки се приеме орисията си, героинята среща нови препятствия, преглъщайки много горчивина. Докато в един ден отново нахлува предишният любим и целият свят – на нея и Лозан, се преобръща.

IMG_0589Цитиран беше отзив за романа от Добромир Банев:”Книгата разказва за невъзможната любов, която придава смисъла на всичко. Любовният триъгълник, в който се преплитат световете на Лозан, Цвета и Стоян, ни прави съпричастни към три съдби, предопределени само и единствено от стремежа да привлекат на своя страна именно Любовта, в чието име допускаме грешки и извършваме непростими престъпления. Защото любовта не пита. Защото тя наистина остава едничкото оцеляло дърво в запустелите градини на душите ни, пред което изпитваме заслужена възхита. Боян Боев e безспорно талантлив писател. Макар действието да се развива в края на XIX век, изказът е изчистен и модерен, за да бъде историята възприета от съвременния читател непредубедено и без излишна подозрителност.”

IMG_0597Боян Боев е роден на 21 март 1993 г. в Ямбол. Живее в Бургас, има икономическо образование, но сам признава, че сметките никога не са го привличали. От малък си правел самоделни книжки – с много рисунки и малко текст. Една такава занесъл в читалището в Роза, където живеел – да му я издадат. Днес не помни какво станало по-нататък, но продължил с писането на истории. Пише приказки и разкази в гимназията, занесъл ги на Генка Богданова в читалище “Пробуда”. Тя го насочила към литературния клуб “Христо Ботев” при Военния клуб. Там се запознал с Радко Стоянов, който той го напътствал. Така Боян стигнал до първия си публикуван разказ през 2009 г. в литературния алманах “Изгреви над Тунджа”. Историята в разказа му била разказана от неговата прабаба. На 16 години, издава първата си книга – IMG_0587повестта “Красавицата и отшелникът”. За нея отнесъл и много критика, която сега Боян определя като съвсем заслужена. Мнозина го съветвали да се откаже, но вместо това младежът си направил блог в интернет и регистрация в сайтове за личностно творчество. Така произведенията му стигали до голяма аудитория и получавал разнородни коментари. Публикувал в интернет разкази и романи. В един период живял във Великобритания – най-трудния му момент, но това се оказало добре дошло за писането. Започнал да получава покани да участва със свои разкази в сборници. От сайт за изкуство и развлечения му предложили да пише материали за личности, които го вдъхновяват. Именно там го забелязали авторите на новия учебник по литература за VI клас на издателство “Просвета” – негов разказ е включен в учебника. През същата 2017 г. Боян се върнал към класическата българска литература, започнал отново да чете Талев, IMG_0605Йовков, Караславов. Влюбил се в езика им, персонажите, времето, в което се развива действието. В този стил написал разказа “Нежелана невеста”. В интернет разказът постигнал голям успех. Написал втори разказ в същия дух, резултатът бил същия. Така открих своя стил на писане, разказва младият автор. Разказите станали 15-тина. Издателствата обаче му отказали да ги издадат, от там му казвали, че сюжетите не са оригинални. Това го мотивирало да напише нещо по-голямо в този стил и след половин година се появила “Сайбиевата невеста”. По време на писането сюжетът претърпял драстични промени. Издателство “Изида” приело да издаде книгата. “Това е една любовна история от онези, които са възпявани в народните ни песни, от онези, които не носят толкова щастие, колкото нещастие за главните персонажи. Моята книга носи трагизма на невъзможната любов”, казва младият Боян Боев.

Прочетени бяха откъси от книгата. И за да е вечерта изцяло в духа на модерния прочит на фолклора имаше и танци, изпълнени от децата от танцов състав “Каргончета” пир читалище “Пробуда” с хореограф младият Боян Николов – “Цвете от Пирин” и “Притури се планината”.

IMG_0594 IMG_0604

 

 

 

About the Author :

Leave a reply