Млади творци провокират деца и родители с „Храбрия оловен войник“ на ямболска сцена

Ямбол, 7.10.2020 г.

С премиерата на „Храбрия оловен войник“ на 9 октомври Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол продължава поредицата Андерсенови вълшебни приказки, които представя по нов начин на ямболска сцена.

Постановъчният екип и изпълнителите са млади, енергични, нахъсани да творят и са успели само за месец да подготвят премиерата. Драматизацията на Андерсеновата приказка е на Теодора Георгиева. Режисьор е Любомир Колаксъзов, който за пръв път работи с ямболския театър, сценографията и куклите са на  Цецка Ивайлова, а това е нейна дебютна работа на куклена сцена. Музиката е дело на Христо Намлиев, хореографията – на Мария Димитрова. На сцената се изявяват младите актьори Анна-Валерия Гостанян и Христо Петев.

„Храбрият оловен войник“ е приказка за самия живот и всеки ще открие в нея това, което иска да види“, разясни на пресконференция директорът на театъра Елена Дойчева. Тя допълни, че пиесата разказва за войник, който побеждава страховете си и проявява храброст, за балерина, мечтаеща за свобода и приятелство, за таласъм, който търси място, където да бъде щастлив, за фея, бореща се да успее в своя феерически план. Всички заедно живеят в една вълшебна кутия и се впускат в магическо пътешествие. Техният свят и съдба е тази кутия, в която се раждат, живеят, мечтаят да напуснат, но постоянно се връщат и умират. Кутията е тяхната съдба и дори да се опитат да избягат от нея, тя ги връща отново и отново. Среща ги, разделя ги и ги прибира по различен път в своя тайнствен и вълшебен свят.

Режисьорът Любомир Колаксъзов сподели с изненада колко лесно е минал процесът на репетициите, защото самите актьори са много отдадени, млади са и се хвърлят във всяко едно решение, което той им подава и попиват много бързо. Спектакълът се роди в голяма степен от взаимодействието между актьорите и режисьора, обясни още Любомир Колаксъзов и допълни, че са работили много добре в ателиетата с техническия екип.

Според него разказът е най-важен, а в репетициите се открива формата и как се случват нещата.

В петък на 9 октомври от 18 часа в залата на ДКТ „Георги Митев“ ще бъде премиерата, а в събота от – 10 октомври от 11 часа ще бъде второто представление.

About the Author :

Leave a reply