Млади полицаи разкриха грабеж в градския парк на Ямбол

3006 1След постъпване на сигнал от ямболска жителка за извършен, спрямо нея грабеж на главната алея в градския парк, незабавно към мястото е изпратен автопатрул. Да разкрият извършителя на грабежа беше задачата на деца, които влязоха в ролята полицаи.

Своевременно беше сформиран разследващ екип „137“, съставен от 15 деца, който проведе разследване под надзора на служители от Областна дирекция на МВР – Ямбол, представители на различни служби и бдителните погледи на техни връстници. На местопроизшествието малките представители на охранителна полиция умело събраха първоначалната информация от потърпевшата и свидетели на инцидента. Разпоредени бяха заградителни мероприятия в района на градския парк. Част от охранителните полицаи останаха на място, за да запазят местопроизшествието и да подпомогнат разследващите, а криминалистите се насочиха по посока на бягството на извършителя.

3006 2Издирването даде резултати и след разговор със свидетел – жена, седяща на пейка  пред мостчето на Розариума, младите криминалисти откриха първите следи, оставени вероятно от извършителя. Те сигнализираха младите си колеги – експерти от Научно-техническата лаборатория /НТЛ/ и разследващите. Откритите  веществени доказателства бяха запазени и иззети по надлежен ред. В резултат на проведените бързи  оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия  и с помощта на полицейско куче, младите полицаи установиха и задържаха извършителя на престъплението. При обиска у него се намериха предмети, описани от потърпевшата.  Задържаният беше конвоиран до полицията, където работата по случая продължава.

3006 3Занятието, с участието на деца, беше част от инициативите на ОДМВР Ямбол, посветени на професионалния празник на МВР – 5 юли и 137-годишнината от създаването на Министерството. Малко преди демонстративното занятие  за разкриването на грабежа на велоплощадката до ОУ „Л.Каравелов“ беше проведено състезание по приложно колоездене с участието на деца до 11 години.

Татяна Павлова

3006 4 3006 5 3006 6 3006 7 3006 8 3006 9 3006 11 3006 12

About the Author :