Младият автор Мехмед Атипов: Разказвам за хора, за които трябва да се знае, че ги е имало

IMG_4801Едва 27-годишен е авторът, който беше представен снощи, 6 ноември 2018 г., в Синия салон на “Съгласие” на втората вечер от “Ямбол чете” – Мехмед Атипов и сборникът му с разкази “Невидим живот”. Той е роден в с. Драгиново, Велинградско, автор е на една самоиздадена повест преди това, част е от редакторския екип на литературния блог “Под линия”, който прави заедно със свои състуденти от Пловдивския университет, който е завършил. Представи се като електротехник и сам каза, че от три месеца е председател на читалището в родното си село.

Тазгодишният модератор на “Ямбол чете” Тенко Тенев представи младият писател като много физиономичен, а книгата с разкази определи като “зрял дебют”.

“Невидим живот” е издание на “Жанет 45”, редактор е Христо Карастоянов.

Самият Мехмед Атипов призна, че е в Ямбол за пръв път, а впечатленията му са за “прекрасен град с чудесни хора”.

IMG_4800Писателят обоснова мотивацията си да напише тази книга с желанието си хората да видят едни души, едни животи, които са достойни да се знаят, да бъдат чути, да бъдат прочетени. “Имате шанс да се срещнете чрез тази книга с  един друг свят. Ще се срещнете с хора, които не познавате като тип хора, като начин на живот. Ще видите едно българско село, в което наистина кипи живот, в което се случват много неща, в което има запазени принципи и дейности от миналото, от възприятията ни за българско село, което познаваме от класическите разкази и романи”, разказа авторът.

Мехмед Атипов сподели, че работата му с Христо Карастоянов като негов редактор е била изключително полезна. Той прочете конкретен разказ, от който Христо е успял да извлече действително най-доброто. Самият Карастоянов разказа, че книгата е дошла при него плътна и готова. Разказът е висшият пилотаж на прозата, подчерта той трудността на жанра. Разказа, че когато поема IMG_4811редакторска работа, умишлено не гледа кой е авторът, на каква възраст е. В конкретния случай е очаквал това да е по-възрастен човек. Той добави, че въпреки тази книга да е дебютът му на терена на разказа, Мехмед Атипов идва в литературата подготвен. За това е допринесло и поддържането на сайта “Под линия”, който съдържа ревюта и много задълбочени интервюта с български автори.

По време на разговора стана ясно, че историите са написани по съвременен начин, защото писателят не е бил сигурен, че драгиновският диалект ще бъде разбран от читателя – той съдържа много неразбираеми за външния човек думи. Това е основната причина да промени езика. Повечето случки, описани в разказите, са всъщност преживени, подчерта неколкократно Мехмед Атипов. Първият и последният разказ са свързани, наистина са се случили. “Вдъхновение е баба ми. Тя е човек, за който трябва да се знае, че го е имало. За такива хора само сме чели”, сподели Мехмед Атипов.

В края на вечерта разговорът премина на темата за това дали и доколко днешните млади хора четат книги. Според младия писател от Родопите те могат да бъдат провокирани и чрез четения,  но по интересен начин. Двама млади да дойдат в читалището, ще им чета, увери Мехмед. А като подарък за публиката той прочете скоро написан, непубликуван разказ.

IMG_4798 IMG_4808 IMG_4810 IMG_4812

About the Author :

Leave a reply