Младите социалисти от Ямболска област очертаха своята визия за България

1Пророческа се оказа срещата на млади хора от Младежкото обединение на БСП в Ямболска област с представители на националното ръководство на Обединението, която се проведе в Болярово на 16 ноември.

 

 

 

8Ангел Митов от Болярово определи като проблем за младите, а и за цяла България, вицепремиерът Валери Симеонов, настоявайки за неговата оставка, и след по-малко от час стана ясно, че тя е подадена, а новината за нея беше посрещната с бурни аплодисменти от всички.

 

 

2Срещата беше част от представянето на „Визия за България”, която младите социалисти в БСП организират, но по – различен начин. Вместо да разясняват на присъстващите какво включва младежката политика във Визията, те обикалят страната, за да чуят гласа на младите в каква България искат да живеят.

 

16Жестът срещата да се проведе в Болярово е знак на подкрепа за усилията на кмета на общината и на неговия екип да се опитват да задържат младите хора в малката погранична община, която е както край на България, така и начало на Европейския съюз.

Областният председател на Младежкото обединение в Ямбол Светослав Стоев представи гостите – зам.-председателят на националното обединение Иван Мандински и членовете на ръководството му Надежда Мидюрова и Мина Кутева, кметът на община Болярово Христо Христов и председателите на общинските организации на БСП в Ямбол Катя Георгиева и в Болярово – Атанас Дженков.

3Като домакин кметът Христо Христов открои колко е важно повече млади хора да подкрепят идеите на БСП и сподели, че е станал член на партията на 23 г. и също толкова време отстоява като кмет позициите на левицата в община Болярово. Той очерта, че е необходима държавна политика за крайграничните райони и по-малките общини, за да се развиват и да осигуряват заетост на младите хора.

2Заместник-председателят на Националното младежко обединение Иван Мандински първо сподели, че по много добрата подредба в града си личи, че управлява червен кмет, а след това поздрави и младите хора.

„Идеята на днешната среща е да чуем вашето мнение по проблемите на България и как да излезем от тази ситуация, защото ако ние не се борим за бъдещето на България, тогава няма кой”, обърна се той към младежите и допълни: „От нас зависи, ние сме носители на промяната, младежите носим тази енергия и можем да направим така, че държавата да излезе от това положение”.

13Надежда Мидюрова, член на оперативното бюро на Младежкото обединение обясни, че след срещите с млади хора в страната ще съберат всички предложения, проблеми и решения и ще ги обобщят, за да представят на конгреса на БСП какво младите искат да се промени и каква е тяхната визия за България. „Визия за България” е наша, защото ние сме бъдещето и нашите деца са бъдещето на страната”, подчерта тя.

5Мина Кутева поздрави за активното присъствие младите хора от Ямболска област, като ги похвали, че те са сред топ 5 на най-многобройните срещи за Визията.

Разделени по групи младите социалисти от Ямболско имаха възможност да се обединят около това кои са основните проблеми на младите хора и да посочат какви са според тях решенията им.

9Данаил Генчев от Ямбол откри като проблеми несправедливата социална политика, визирайки детските надбавки; липсата на инвеститори, което води до липса на работни места в по-малките населени места и концентрация на държавни институции в големите градове.

 

10Райно Георгиев, който е и председател на ямболската организация на Младежкото обединение, очерта първо проблемите – ниски доходи, здравеопазване, сигурност и правосъдие, реализация на младите хора и лоша инфраструктура, но след това ги поясни и посочи какви според тяхната група са решенията. Като подкрепа към младите хора те настояват за безлихвен кредит за жилище на младите семейства, за подвижни аптеки в малките населени места, за  безплатно образование за млади лекари, но след това да са задължени да работят поне 5 г. в тяхната община, за това здравните заведения да не бъдат търговски дружества.

4„Това не е връщане на комунизма, а връщане на човешкото лице на медицината”, подчерта Райно Георгиев, който е и лекар. Негово беше и предложението възрастните хора от големите градове да се стимулират да се върнат на село, като държавата им предложи с 20-30 % по-висока пенсия, ако го направят.

 

12Мария Тодорова от Болярово също открои като проблем детските надбавки, но предложението на тяхната група беше те да се дават на всички деца, но за да не се стимулира безразборното родителство да се въведе изискване за родителите, които ги получават – да са навършили пълнолетие и да имат образование. Тя предложи и осигуряване на жилища и работни места в крайграничните райони на млади хора, за да не мигрират.

5Представителите на националното ръководство увериха младежите, че техните предложения ще бъдат заложени в общата визия за България.

След дискусията дойде ред и на веселието и младите хора и техните гости извиха кръшни български хора.

 

314

About the Author :