Младеж ще заведе приятелката си на кино с културния чек на БСП

DSC07056На кино ще заведе приятелката си 18-годишният Камен Неделчев с получения културен чек на БСП, който е на стойност 20 лв.

На 17 октомври чекът беше връчен от председателя на Областното младежко обединение на БСП Светослав Стоев и от лидера на ямболската организация на БСП Катя Георгиева.

DSC07042Камен Неделчев е първият, кандидатствал за получаването на културен чек чрез сайта на БСП – Ямбол – „Контрапункти”. Той е ученик в 12 клас на Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”. Според него инициативата е много полезна, защото ще мотивира младите хора да посещават културни прояви.

Катя Георгиева припомни, че в края на май Младежкото обединение на БСП в Ямбол съвместно с народния представител Кристиан Вигенин обявиха инициативата „Културен чек”, за да направят културата по-достъпна за младите хора и да насърчат потреблението на културни продукти сред младежите в Ямбол.

DSC07058Идеята е отзвук от предложението за алтернативен бюджет за 2018 г., внесен от БСП, в който се предвиждаше да се заделят 15 млн. лв. за т. нар. „културен чек” на стойност 200 лв., който да бъде получаван от всеки български младеж, навършващ 18 години. С него младите хора на България щяха да имат възможност да посещават музеи, театри, кино, концерти и да закупуват книги, а това можеше да бъде и подкрепа на българските дейци на културата.

DSC07071Предложението не беше прието на национално ниво и затова в ямболски вариант добрата идея беше претворена в по-малък мащаб.

За културен чек може да кандидатства всеки ямболски младеж, който навършва 18 години през 2018 г., като попълни в сайта www.kontrapunkti.bg  т. нар. контактна форма с имената и посочи телефон за връзка.

Идеята в началото е била всеки месец да бъдат връчени до 3 културни чека, но народният представител Кристиан Вигенин е заявил готовност при интерес от страна на младите хора те да бъдат увеличени.

 

About the Author :

Leave a reply