Младежко обединение на БСП – Ямбол с позиция срещу спиране на детските надбавки за работещите родители

396775_3544001363880_707885274_nВъв връзка с новината през последните дни, че така наречените детски надбавки ще бъдат спрени за работещите родители и ще останат за най-нуждаещите се, Младежко обединение към БСП – Ямбол, искаме да споделим нашата позиция:

След като се запознахме подробно със становището на министър Русинова, че ще отнемат правото на младите родители да получават детски, и да останат като привилегия за най-нуждаещите се ние от МО на БСП гр. Ямбол се обявяваме категорично против това намерение.

Ние, младежите на ямболската организация на БСП изразяваме безпокойството от тези намерения и заставаме зад позицията, че при реална демографска катастрофа в страната е изключително неприемливо да се правят промени в тази насока. Отглеждането на деца изисква средства,и при една финансова несигурност това неминиумо ще даде отражение и в без това изключително ниската раждаемост.

Към настоящия момент детски надбавки получават всички родители, чийто доходи не надвишават 350 лева за член от семейството. Като за едно дете са 37 лв, за второ 85 лева и за трето дете 130 лева. Предвид фактите е видно, че средствата са изключително недостатъчни за стимулиране на раждаемостта в България.

Статистиката показва, че страната ни не стои пред демографска криза, а пред ужасна катастрофа, тъй като през 2015 г. бебетата са с 10 000 по-малко от тези през 2014 г.

Ние, МО на БСП гр. Ямбол, настояваме Министерството на труда и социалната политика да преразгледа позициите си и да работи към увеличаване на месечните помощи за деца, да се обвърже с минималната работна заплата обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст, да се намали ДДС върху детските стоки. Единствено усилията в тази посока би накарала младите хора да се чувстват по-спокойни и сигурни в оглеждането на децата си.

https://youtu.be/_AkLlI0zfJE

МО на БСП гр. Ямбол

About the Author :