Младежката неправителствена организация-Болярово участва в Деня на европейското сътрудничество

2a4314e847ac7c47Заместник-кметът на община Болярово, Нина Терзиева, заедно с представители на Младежката неправителствена организация-Болярово взеха участие в отбелязването на Деня на на европейското сътрудничество, организиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020. Целта на кампанията, координирана от INTERACT заедно с  Европейската Комисия и подкрепена от Комитета на регионите и Европейския Парламент е да се представят на широката общественост постиженията на сътрудничеството между европейските държави и региони.

f06e84308316a6bbНа 21 септември  под мотото „Трансгранично пътешествие към дивата природа” вКъйкьой в Република Турция – селище край Черно море, популярно със своите природни красоти – пясъчни плажове, море, реки и гори си дадоха среща представители на местните власти, бенефициенти по програмата, журналисти и граждани от трансграничния регион – областите Бургас, Ямбол и Хасково в Република България и провинциите Одрин и Къркларели в Република Турция, за да се представи сътрудничеството между двете страни-партньори по основните приоритети на програмата: Околна среда и Устойчив туризъм.

FB_IMG_1506081313410В събитието взеха участие госпожа Надежда Нейнски-посланик на Република България в Република Турция, господин Кристиан Бергер, ръководител на делегацията на ЕК в Турция, г-жа Бейза Тюран и господин Селим Иенел от Министерството на Европейските въпроси, Република Турция, госпожа Мария Дузова – генерален директор на Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“, която е управляващ орган по програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ 2014 – 2020 между България и Турция , господин Станислав Дечев, областен управител на Хасково и господин Орхан Чифчи, областен управител на област Къркларели.

sdrОфициалните лица подчертаха значимостта на програмите за териториално сътрудничество за сближаване на съседните народи, както на културно ниво, така и за постигане и на социално и икономическо развитие в граничните райони.

Освен официална част, програмата включваше представяне на забележителностите край Къйкьой като скалния манастир Свети Николай и  крепостната стена, разходка в националния парк Касатура и велосипеден тур или управление на кану. Всички участници си направиха обща снимка на морския бряг.

Денят на европейското сътрудничество се организира  от Министерството по въпросите на ЕС на Република Турция (Национален орган) в сътрудничество с Министерство на регионалното развитие и благоустройството (Управляващ орган), Съвместния секретариат на Програмата  и офис-Едирне.

 

 

About the Author :