Младежи пишат проекти за подобряване на живота

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОт 25 март на церемония в Министерски съвет бе обявявен старта на национален конкурс за младежки проект под надслов „Да създаваме заедно европейски проекти“.

В тази връзка Областен информационен център – Ямбол, като част от Мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на европейския съюз в България започна информационна кампания сред младите хора  от  област Ямбол. Експертите от ОИЦ-Ямбол посетиха Гимназия „Васил Левски“ и Професионална Техническа Гимназия „Иван Райнов“ в град Ямбол и разясниха пред ученици условията за включване в конкурса.

Кандидатите – ученици, студенти или безработни младежи на възраст от 17 до 21 години,  трябва да подготвят и подадат проект за подобряването на качеството на живот в областта, в която живеят. От проектите се очаква да бъдат съобразени с възможностите за финансиране от някоя от седемте оперативни програми, които ще бъдат активни през периода 2014 – 2020 година.

Конкурсът ще протече в два етапа-регионален и национален кръг. Потенциалните кандидати в регионалния кръг за област Ямбол могат да се обръщат към Областния информационен център, който ще разяснява условията за кандидатстване, основните правила за подготовка на проекта и новите оперативни програми, по които младите хора ще пишат своите предложения. Класирането от регионалния кръг ще се извърши от комисии по места.Отличените на първо място проекти от всички области ще участват в националния кръг на конкурса, който ще се проведе от 16 до 27 юни 2014 г. Регламент, формуляр и всички останали документи за кандидатстване са публикувани на единния портал за еврофондовете eufunds.bg, където са публикувани и проектите на новите оперативни програми. Крайният срок за подаване на проектното предложениe за регионалния кръг е до 17:00 часа на 26 май 2014. на електронната поща на Областния информационен център-Ямбол oic.yambol@eufunds.bg.

Кампанията има за цел да популяризира новите възможности за европейско финансиране през периода (2014-2020 г.) и да запознае младежите с основните правила и процедури в процеса на подготовка на проект, финансиран с европейски средства. Инициативата е на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Техническа помощ”.

Желаещите да участват могат да получат информация на място в центъра на ул. „Търговска“ 34, телефон 046/620186 или по имейл [email protected]

About the Author :