Михаил Михалев, дарител на ХГ „Жорж Папазов“: Правим тази изложба, за да споделим красотата с хората

Mihalev2На 6 април в ХГ „Ж. Папазов“ бе открита изложбата „Непознати европейски художници“ от частната колекция на Михаил Михалев, син на известния художник, родом от Стралджа, Панайот Панайотов. Г-н Михалев дари на галерията 6 от картините си.

-Г-н Михалев, колко време са събирани картините, подредени ХГ „Жорж Папазов“?

-Картините са събирани в продължение на много години, тъй като аз живея от 1980 г. по чужбина. И откъдето съм минал и съм видял нещо, което на мен ми допада, съм си го купувал и съм си ги пренасял тук, в България постепенно. Сега се оказа удобен момент да направим тази изложба, за да запознаем и ямболската общественост. Родом съм от Стралджа, син съм на проф. Панайотов, който е художник. Аз нямам тия заложби, но явно нещо е останало у мен от чувството за истинското, за красотата. И на тая база направихме изложбата – за да споделим тази красота с хората, които харесват това изкуство.

-Убедена съм, че за Вас всички картини са много скъпи, след като лично сте ги избирали, купували. Все пак да насочите случайно попадналия зрител, не голям познавач…

-Това е естествен инстинкт човек да хареса нещо и да иска да го притежава, разбира се, според възможностите. Защото има картини на много известни художници, които не са по нашите възможности. Ние сме стремели към нещо, което сме можели да си го позволим.

– Кои са любимите Ви картини?

-Много са любимите ми картини. Интересно е „Вестникарчето“, което е така да се каже малка картина, но е направена с един щрих (б. а. това е една от картините, дарени на ямболската галерия). Има хубави пейзажи, букети от цветя, натюрморти… Трудно бих избрал една от тях. Хубава е и картината, която е и на самия плакат – „Парижкият булевард“ (б.а. също дарена).

-Колко време изложбата ще остане в Ямбол?

-Някъде до 1-2 май. Тя беше предвидена до 30 април, но тъй като е събота-неделя, а 1 май е празник, пада се до 2 май.

-Вие с какво се занимавате? Казахте, че не сте художник.

-В момента съм пенсионер. Аз съм икономист, завършил външна търговия в България, работил съм в чужбина по специалността.

-Много ви благодаря.

                                                                                                                              Разговора проведе: Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply