Михаил Лалов представи за първи път в Ямбол пейзажи, рисувани в продължение на 48 години

DSC06429Първа изложба на 19 пейзажи, рисувани в продължение на 48 години, представи в Ямбол в арт галерия „Стойчев” големият художник Михаил Лалов.

С изложбата, озаглавена „От пейзажа до абстракцията”, и с представянето на книгата на Хари Хараламбиев „Мълчалива поезия” галеристът Красимир Стойчев откри новия творчески сезон, давайки заявка за достигането на още по-големи духовни висоти. Пейзажните и абстрактни платна сякаш дават нов простор на галерия „Стойчев” и създават своеобразна духовна вселена.

DSC06436„Красимир Стойчев е галерист, предан на изобразителното изкуство. Притежава талант и несъмнена интелигентност, качества, които го отличават от редица негови колеги”, бяха първите думи на Хари Хараламбиев, който по традиция представя изложбата на Михаил Лалов в Ямбол. „У него (б. р. Красимир Стойчев) е налице стремеж да играе ролята на посредник на живописна култура на всеки един от художниците, намерили пристан в новата му галерия. Стойчев се стреми да противопостява един на друг изявени български художници като Мишо Лалов, правейки ги съмишленици. А пък аз притежавам привилегията да представя изложбата на Мишо Лалов, която той е озаглавил „От пейзажа до абстракцията”, допълни известният адвокат и ценител и продължи да дълбае в смисъла на изкуството на Михаил Лалов:

DSC06459„Преди много години класикът на акварелната живопис Константин Щъркелов споделя: „Когато рисувам, било то пейзаж или цвете, аз чувам музика и като че ли прочитам стихове на Лермонтов, а когато слушам голям оркестър или хор, аз виждам пейзаж”. Споделеното от Щъркелов е съотносимо и за Мишо Лалов. Той е художник, който ни среща с изкуство, който увлича с магията си от цветове, с пластичния си език, със своеобразна гама от композиционни решения.

DSC06432Михаил Лалов отдавна е приел рисуването като морална необходимост и затова живописта му е вдъхновение, подчинено на интелигентостта. Пейзажът у Лалов е една реалност, която не се обяснява, а се съпреживява. Пейзажът за него е храм и убежище на душата. Той е изкушен от магията на цветовете и затова пейзажът е най-фината сълза на художника. Изкуството на Михаил Лалов приканва към вглъбяване, съзерцание и преди всичко тишина.

DSC06428При него е налице стремеж към духовно съвършенство и затова изкуството му е обичано. Ако трябва да подредя в един свой иконостас образите на видните хора в живота ми, там без колебание ще бъде и Михаил Лалов. Той притежава забележителна култура, талант, посредством който привлича, интригува, стъписва и изненадва. В пейзажите, както и в абстрактните платна нещата са подредени по строго индивидуален начин, предадени са с особена живопис на хармонията.

DSC06450Платната на Михаил Лалов са блестящ синтез между добродетелите на класическата живопис и абстрактната елегантност. Художникът създава една нова естетическа култура. Съдейства за трайна размяна на идеи между художниците, близки до неговия художествен почерк и затова Мишо Лалов е сред най-обичаните български художници”, заключи накрая Хари Хараламбиев.

DSC06462”Хари ви „разказа” изложбата, много се радвам, че всички сте тук и аз, че съм при вас”, беше лаконичен Михаил Лалов.

След откриването в интервю за „Делник” той сподели, че отново това е първата му изложба за тази година, и поясни, че в изложбата са подбрани картини, рисувани във времето – първия пейзаж, рисуван през 1970 г. до последните, рисувани непосредствено преди изложбата.

DSC06453Той не скри, че прави изложби в Ямбол заради галеристът Красимир Стойчев, с когото си паснали още като се запознали. „Когато един галерист го усетя, съм му верен, и той е верен на мен, обясни Михаил Лалов и припомни, че е работил като гостуващ сценограф в Ямболския драматичен театър.

В двете нива на галерия „Стойчев” са подредени общо 37 платна на Михаил Лалов, които могат да бъдат видяни до 7 октомври.

DSC06414 DSC06419 DSC06420 DSC06422 DSC06423 DSC06467 DSC06469 DSC06472

About the Author :

Leave a reply