Михаил Лалов прави първата за годината изложба в Ямбол

chelen 12Диана Иванова

Арт галерия „Стойчев” отново доказа класата си, откривайки втора изложба на големия художник Михаил Лалов. Оказа се, че това е първата му за тази година изложба и той е избрал да я направи точно в Ямбол в галерията на Красимир Стойчев, защото както самият автор казва, му харесва града и галерията.
До 13 юли всички ценители на живописта и на творчеството на Михаил Лалов ще имат възможност да видят изложените около 20 платна, всяко от които носи различна интерпретация или различен нюанс на вечната тема на автора, че жената е шедьовърът на природата.
При откриването на изложбата адвокат Хари Хараламбиев, който много добре познава творчеството на Михаил Лалов, синтезира мнението си за автора в кратко представяне.
chelen 12-2„Палитрата на този обичан художник е истинско природно чудо. Ателието на Лалов прелива от цветове. В живописта на художника откривам ярки хрумвания, които впечатляват със своята естественост. При него няма отрицание на багрите, напротив, те са наситени с неудължима мощ, защото рисува със замах и несъмнена аристократичност. Той е аристократ на живопистта, покорител е на цветовете. Лалов вън от всякаква условност е живописец на духа, който самоотвержено търси живописния облик на своите картини. И сякаш думите на японски критик, изречени по адрес на Люба Бояджиева – Волф, известна със своите скулптури в пълна мяра са съотносими и за Михаил Лалов: „Никой друг съвременен творец не си е самоналожил такава безпощадна дисциплина. Непосилна задача е да изтръгнеш из една и съща тема безброй най-разнообразни значения, непрестанно да я насищаш с нов смисъл и нова дълбочина”, ала има и още нещо. Средствата, с които Лалов пресъздава своите теми, може да се каже, че до голяма степен са средствата на импресионизма и то на френския импресионизъм от неговия възход. Той е много силен в колорита, защото успява майсторски да скрепи меките хармонии и достига до един великолепно построен в блародни тонове колорит.
Михаил Лалов с неговата ярка самобитност като живописец, съчетана с талант и култура е утвърдено име в съвременната българската живопис. Той е безспорен, обезкуражяващо безспорен. Повече от очевидно е, че днес се срещаме с голям български художник, владеещ до съвършенство възпитаната и премерена дистанция. В неговите платна има всичко и най-вече радостта, която човек изпитва, когато ги съзерцава. Лалов е художник, който зарежда зрителя с оптимизъм. За него е в сила стародавната максима: „Нищо не е било в живота, ако не е влязло в изкуството”. Сътвореното от него ще бъде гордост за всяка галерия, включително и тази на Краси. Той е щедър към нас зрителите, защото по неподражаем начин ни разкрива хоризонтите на изобразителното изкуство”.
Самият автор беше лаконичен при откриването на изложбата. Той благодари на всички, които присъстваха, каза, че се радва, че е в този град, защото му харесва, харесват му и хората.
А изложбата действително си заслужава да бъде видяна, защото всяка от картините носи духа на автора, който наистина вълнува.

About the Author :