Митът, че футболът в Ямбол датира от преди 100 години

Ретро-КапустинЕдин от най-големите митове в спортната история на Ямбол е, че футболен клуб „Тунджа” е основан през 1915 г. По това летоброене сега представителният ни футболен клуб трябва да чества 100 години от появата си.

Имаше идеи да се отбележи тържествено този един век, но, поне на този етап, няма нито пари за такъв юбилей, нито пък организация, която да направи нещо запомнящо се в тази посока.

Ако приемем, че действително футболната игра в Ямбол навърши сто години. Аз твърдя, че това е мит, не легенда, тъй като ако е легенда, в нея все пак трябва има и реални събития. Събития, които по-късно са украсени. Ямболски футболен клуб през 1915 г. обаче просто няма.

Тези, които поддържат тази теза досега не разполагат с нито един документ. Въпреки че години наред се рових из всевъзможни документи в Държавен архив-Ямбол, както и из някогашните градски вестници, никъде не попаднах на данни, че през 1915 г. ямболци са уредили такъв футболен клуб.

При многобройните ми разговори с възрастни, а и по-млади деятели на този спорт в нашия град, съм ги питал на какви факти се позовават, за да е обявена годината 1915-та като рождена за футбола в Ямбол. Никой от тях не е виждал подобен документ. Най-често те се позоваха на един ръкопис на ветерана Кольо Гьоков. Преди години прочетох този ръкопис. Там, срещу годината 1915, пише  ЮТС „Тунджа”, след което следва изброяване на ред други спортни клубове. В огромната си част, те са футболни дружества – „Вихър”, „Борислав”, „Елвира”, Оборище”, „Тича”, ,Чиган”, „Слава”, „Ботев”.

Такива футболни клубове наистина е имало в града ни, за тях намираме и сведения за изиграни двубои в началото на 20-те години на миналия век из ямболската преса.

Паралелно с тях съществува и ЮТС „Тунджа”. Защо тогава не приемем ЮТС „Тунджа”   за начало на организирания футбол в града ни?

Няма как, няма да е коректно, защото ЮТС означава Юношески туристически съюз- неговата абревиатура не  е сложна за разплитане. И този ЮТС „Тунджа” си прави излетите и другите туристически акции, но нито веднъж пред годините не излиза на футболния терен.

Митът е красива работа. Най-старият български футболен клуб е „Славия”/София/ основан през 1913 г, година по-късно се появява столичният „Левски”. Варненският „Тича” се е появил също като „Славия”, през 1913 г., според някои изследователи. В средата на 90-те години на миналия век, от ФК „Ботев”/Пловдив/ обявиха, че той съществува още от 1912 г., и като е така, той, а не „Славия”, е най-старият футболен клуб в България. Само че за „Ботев” се намери документ, показващ, че оня клуб не е футболен, а е въздържателно дружество, чиито основатели са по на 10-12 години… Въздържателните дружества в първата половина на миналия век никнат наистина като гъби, и в Ямбол има няколко. ЮТС „Тунджа” обаче си е Юношески туристически съюз „Тунджа”. И не е играл никакви мачове. Никога, в това отношение вестник „Тракиец” през 20-те години на миналия век следи пунктуално изявите на ямболските отбори. И дава техните резултати. На „Елвира”, на „Тича”, на „Борислав”, на „Вихър”, но не и на ЮТС „Тунджа”. Ако някой счита, че ония вестникари не правят разлика между туризъм и  футбол, много бърка. Любен Брънеков, един от редакторите на в. „Тракиец”, е активист на туризма в града ни. На ЮТС „Тунджа”, така че няма как да не знае дали местните туристи от време на време не се пускат и във футболни двубои.

Така че ръкописът на Кольо Гьоков сякаш дава тласъка, за да се развие мита за появата на организиран футбол в Ямбол през 1915 г Да се пусне в обръщение един фалшификат.Нещо в тази посока има и в ръкописа на Кольо Начев, върху подобна „теза” стъпват и други автори, както и почти всички деятели на този спорт в града ни. Те, подчертавам го, не са виждали никакъв архивен документ – протокол за учредително събрание, стари писма, или някакъв друг факт, който да потвърждава версията им.

А иначе действително е хубаво – само две години след „Славия”/София/, и една след колоса „Левски”, нашият Ямбол вече има футболен клуб!…

Но е добре все пак да се реши, какво се приема официално – един мит, или поредицата от документи…

Борислав Ненов 

About the Author :