Митрополит Йоаникий: „Новият храм е празник не само за Ямбол, а и за цяла България”

DSC07568Сливенският митрополит Йоаникий нарече днес, на Сретение Господне, откриването на новия храм „Успение на пресвета Богородица” в квартал Аврен, празник не само за Ямбол и за Сливенската епархия, а и за цяла България.

„Навремето, преди 50 години, имаше съревнование между Русе и Ямбол кой ще е най-атеистичният град в страната ни, а сега сме се събрали тук, за да открием нов храм”, каза още сливенският владика Йоаникий в църквата, препълнена от миряни към  11,20 часа на втори февруари.

DSC07643Днес е Сретение Господне, един от 12-те най-велики църковни празници, така че и сливенският митрополит, и основните ктитори на новата църква, семейство Кольо и Христина Колеви, както и  Църковното настоятелство, избраха голям религиозен празник, за да отвори храмът вратите си.

„Сега откриваме новия храм,  а не го освещаваме, освещаването е дълъг църковен процес, религиозните служби може да продължат много дълго. Но новата църква „Успение на пресвета Богородица” вече приема миряните, вече се извършват църковни служби”, допълни владиката, който преди десетина години положи основния камък на черквата, съградена в най-големия ямболски жилищен квартал.  Владиката благодари на ктиторите Кольо и Христина Колеви, както и на всички други, станали съпричастни към богоугодното дело.

DSC07613Първата копка на храма обаче бе направена на 1 ноември 2010 година, по онова време Кольо Колев обяви, че неговата фирма ще направи грубия строеж. Впоследствие Колев пое почти изцяло финансовите грижи за новия храм върху себе си, като „Успение на пресвета Богородица”, бе съградена и в памет на сина на Кольо и Христина Колева арх.Жельо Колев.

„Казват някои, че цената не свещите била увеличена двойно . Какво са материалните блага пред  духовните, а  и всяка запалена свещ е благодарност към Бога”, допълни сливенският владика.

DSC07582Кметът на община Ямбол Георги Славов напомни , че от 128 години в Ямбол не е съграждан нов храм.” Семейството на Кольо и Христина Колеви преживя най-тежко страдание, без тяхната отдаденост на Бога тази църква нямаше да бъде построена”, заяви още в храма кметът на града.

Човекът, без който новата църква  „Успение на пресвета Богородица” нямаше да бъде завършена поне още десет години, Кольо Колев, сподели пред изпълнилите храма ямболлии, че днес  е голям празник. „Празник е, защото виждам усмивки по лицата на хората в двора на храма, виждам лицата им вътре в храма.”

Такова струпване на хора в тази част от Аврена не се помни. Почти целият Общински съвет,  много хора от Аврена и от всички други квартали на Ямбол, пристъпиха на една от първите служби в храма. На миряните бе раздаден курбан, а според хора запознати с нещата в новата църква, вече имало много запазени дати за сватби и кръщенета.

About the Author :