Митничарска мъка

Моя Ямбол четеТо няма да е мъка, то няма да е чудо. А и шега  ли е – 34 прави, здрави и честни български митничари в сряда, по средата на толкова напрегнатата трудова седмица, бяха лишени от правото си да работят. Били вземали рушвети.

Абсурд, при тия сини балкански очи, при тоя чист въздух край елховското село Лесово, където някога, при соца, имаше бодра гранична застава. Нямаше обаче такива ваджии – тираджии и други транспортни елементи, предвизвикващи  опасни желания, като това да поискаш някое евро за черни дни.

Случайно, разбира се, монументалната акция в Лесово, стартирала в сряда, но продължаваща и днес,  става броени часове преди президентските избори, в които Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ, все повече се задъхва. Не че Румен Радев е политически терминатор, чисто и просто Цачева е несретен избор.

Зная, че борбата срещу корупцията в страната ни не се влияе от политическата конюнктура, ала имаме все още някои спомени , като този с указанията на премиера към генерал Танов относно бизнеса на Мишо Бирата. Едва ли нещо се е променило драстично от тогава насам. Защото и тогава бяхме в период на нулева толерантност към корупцията. И сега сме в него.

Всъщност, прегледът на станалото , и ставащото, с митничарите в Лесово показва, че за всичко са виновни камерите за наблюдение. Служителите на закона твърдят, че не могат и носа да си избършат без камерите да ги видят, шофьори обаче обясняват, че вездесъщите камери често се повреждали или пък върху тях слагали вестник. Дали вестникът е „Дума”, или стар, но прилично запазен брой от покойния „Демокрация”, не стана ясно.

Не е рекъл още нищо, поне докато пишех тези редове, и Бойко Борисов. Че вождът и учителят на народа български няма да остави така нещата, е ясно. В неговата неподкупност никога не съм се съмнявал, още повече че в неговия отбор играеха преди време и митничари.

Какъвто и пас да хвърли играчът на село Бистрица, реалността е мрачна  – прави, здрави и честни 34-ма митничари бяха арестувани. Никой не пази вече честта на пагона, а митничарите винаги са живели заради едната чест.

Е, и заради едната къща, тип прогимназия, но тежката работа е редно да се заплаща. Било малко извън обсега на камерите, ами кой е виновен, че тия камери са некачествени и тъй често се повреждат?

Не е вътрешният министър Румяна Бъчварова (защо ББ още я мъчи тая жена на този пост?), не е международното положение. Всъщност, може би е международното положение, ето тия дни пак свиреп трус тресна Италия, на Лесово тези катаклизми влияят яко.

В годината поне три  пъти прочистват българските митници от лоши навици. Новите лица обаче май бързо се разбират със старите, или просто са от един полог, та няма нужда от това да бъдат навивани  – те са готови.

Ех, тая митничарска орис…

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply