Митничари откриха 45 000 евро в тайник на автомобил

141111823745 000 евро в багажника на лек автомобил откриха митническите служители на митнически пункт Лесово. Недекларираната валута е била поставена в найлонов плик, увит с парцали и укрит в пригодена за тайник фабрична кухина в багажника на колата. Автомобилът марка „Мерцедес” е управлявал турски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Той е пътувал от Румъния през България за  Турция. На българския граничен митнически пункт е обявил,че не пренася никакви стоки или валута за деклариране. След митническата проверка, нарушителят е признал, че укритата валута е от негова търговска дейност.

Недекларираната валута е иззета. Срещу турският гражданин с иницали М.А. е образувано досъдебно производство  по чл. 251,ал.1 от НК по описа на Митница Бургас.

Шест  опита за контрабандно пренасяне на валута в евро са разкрити от  митническите служители на граничните пунктове в Лесово и Малко Търново през последните два месеца. Иззети са 322 580 недекларирани евро с левова равностойност над 630 000 лв. Нарушителите са четирима турски и двама български граждани.

От Митница Бургас напомнят на всички граждани, пътуващи през външните за Европейския съюз граници, че съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 година, всяко физическо лице, което влиза или излиза от Общността и носи пари в брой на стойност 10 000 EUR или повече, е задължено да декларира тази сума пред компетентните органи на държавата-членка, през която влиза или излиза от EC.

Информация за изискванията за внос и износ на валута, валутни ценности и др. е публикувана в официалния сайт на Агенция „Митници”, както и на информационни табели на самите гранични митнически пунктове.

About the Author :