Митко Щерев и „Диана експрес” навършват 40 години

Shterev   Роденият и израснал в Ямбол голям музикант Митко Щерев и неговата знаменита група „Диана експрес” през тази година навършват 40 години от появата им заедно на рок сцената. Пианистът, който на 28 януари ще навърши 68 години има тежка съдба-минал е през домове за сираци, но това сякаш го направи още по-силен.
Митко Щерев завършва музикалното училище в Пловдив-специалност фагот и Музикалния институт в същия град.
В средата на 1960-те год. Започва да се изявява в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров “Синьо-белите”.
В началото на 1970-те год. е ръководител на оркестър “Маковете”, който дава допълнителна сила на примата Лили Иванова.
През 1974 г. нашият съгражданин излезе сам под светлината на прожекторите, създавайки групата “Диана Експрес” и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея. Някои от най-големите хитове на рок бандата са “Северина”, “Душа” и “Наследство”.
Щерев е създателят на много култови песни на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и други естрадни певци, с което стана неделима част от голямата поп музика на България.
Ямболлията се изяви блестящо и като композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: “Дубльорът”, “Осъдени души”, “По хълмовете на времето”, “Човек от народа”, “Адаптация”, “Комбина”, “La Donna E Mobile” и други. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избра за филмов композитор на столетието.
Съюзът на филмовите дейци в България му присъди награда за музиката към филмите “Вик за помощ” и “Скъпа моя, скъпи мой” през 1986 г. През 2005 година Митко Щерев стана носител на Голямата награда на Ямбол. Той многократно идва в града ни, за да участва в благотворителни концерти.
През 2010 година издаде мемоарната си книга „Забравих си часовника на пианото”, която е написана много колоритно и е сред най-добрите произведения в този жанр в рок музиката ни.

About the Author :