Мистериозното уволнение на Илиана Бицова

IMG_3976aЩом кметът и лидер на ГЕРБ Георги Славов елиминира един от заместниците  си в общината броени дни преди изборите, има два варианта. Единият е говорене в строя  на Илияна Бицова, другият е пълна сигурност на Славов в победата му на 25 октомври. И поради това – разместване на всякакви фигури и по  всяко време.

Възможно ли е един по-скоро незабележим човек като Бицова да има дързостта да наруши партийната и общинарска дисциплина? Трудно е да се повярва, защото тя дължи изцяло кариерата си на ГЕРБ, респективно на Георги Славов. Без партията на сивите и без кмета двумандатник надали някога Бицова би станала  директор на училище в Ямбол. Още по-малко пък заместник-кмет на Ямбол по културните и социалните проблеми.

Преди години мислех, че от зам.-кмет по тези въпроси няма никакъв смисъл, особено що се отнася до културната сфера и образованието. Та и Музеят, и Художествената галерия, и Регионалната библиотека, и училищата, имат избрани чрез конкурс директори, какво да им следи някой дейността. Или да променя нещо в работата им. Виждайки по-отблизо, как се харчат общинските пари в някои от тези институции, и как в тях понякога не се работи всъщност почти нищо, разбирането ми се промени.

Доколко Бицова действително е решавала нещо в социалната и културната сфера, е под съмнение. Дълбоките поклони, правени й от шефове на някои учреждения, обаче говореше за това, че все пак тя също има думата в Бялата къща.

Е, не е , разбира се , Антон Кабрански. Секретарят, според  щатното разписание на общината, е не просто вторият човек в администрацията на Славов, той е човекът, който управлява общината, когато кметът отсъства. А той отсъства често…

Или се прави, че отсъства, за да проведе идеите си чрез Кабрански. Антон е единственият от общинската администрация, който може по всяко време да звънне на кмета. И кметът няма да му затвори….

В този контекст Бицова беше слаба ракия. Иначе тя положи огромни усилия, за да постигне лустрото:  да каже няколко изречения при откриването на изложба, при празник на читалище или друга културна проява. Не и беше лесно – повечето хора на културата тя нито ги беше чувала, нито ги беше виждала. При тяхната сервилност обаче, това нямаше никакво значение. Не че е задължително да познаваш всичко и всички в културната или социалната сфера, защото ако е така, един ямболски поет с 20 пресъмнителни песнопойки щеше да е идеалният човек за зам.-кмет. Още повече че има доста голям стаж и на общинска длъжност. И там не е държал букета с цветята, докато дойде ред шефовете да ги поднесат, а е имал също подчинени….

Мазен курбан. Много мазен.

В това отношение Илияна Бицова ми допадаше. Колкото може жената, толкова говори. Повече ще каже Петко Йорданов или Димитър Бечев, хора, познаващи нещата отблизо, и от доста време. По ласкавите слова всеки път към зам.-кмета се виждаше, че тя има думата при раздаването на общинските пари. Може би шепне, но все пак кметът и Кабрански я чуват.

И сега, броени дни преди местните избори, в които Славов излиза за трети пореден мандат, заместничката му е аут…

Искала да се върне в училището, където, като директор, се чувства най-добре. Тоя филм няма как да се прожектира, просто не е сниман още.

Но не е изключено Бицова да е говорила  в строя на ГЕРБ против Славов. Не на висок глас, това е абсурд за стила й, както и за манталитета в партията на Бойко, а така – пред приятели, тихичко. А пък приятелите са я докладвали, където трябва. Този вариант беше първият, с него започнах коментара си. Вторият – за пълното разгащване на кмета, дори  дни преди изборите, всъщност е продължение на първия. Славов помни всичко.

И не прощава, дори и „съгрешилите” да са му съученици…

Борислав Ненов

About the Author :