Мистериозното уволнение на Илиана Бицова

IMG_3976aЩом кметът и лидер на ГЕРБ Георги Славов елиминира един от заместниците  си в общината броени дни преди изборите, има два варианта. Единият е говорене в строя  на Илияна Бицова, другият е пълна сигурност на Славов в победата му на 25 октомври. И поради това – разместване на всякакви фигури и по  всяко време.

Възможно ли е един по-скоро незабележим човек като Бицова да има дързостта да наруши партийната и общинарска дисциплина? Трудно е да се повярва, защото тя дължи изцяло кариерата си на ГЕРБ, респективно на Георги Славов. Без партията на сивите и без кмета двумандатник надали някога Бицова би станала  директор на училище в Ямбол. Още по-малко пък заместник-кмет на Ямбол по културните и социалните проблеми.

Преди години мислех, че от зам.-кмет по тези въпроси няма никакъв смисъл, особено що се отнася до културната сфера и образованието. Та и Музеят, и Художествената галерия, и Регионалната библиотека, и училищата, имат избрани чрез конкурс директори, какво да им следи някой дейността. Или да променя нещо в работата им. Виждайки по-отблизо, как се харчат общинските пари в някои от тези институции, и как в тях понякога не се работи всъщност почти нищо, разбирането ми се промени.

Доколко Бицова действително е решавала нещо в социалната и културната сфера, е под съмнение. Дълбоките поклони, правени й от шефове на някои учреждения, обаче говореше за това, че все пак тя също има думата в Бялата къща.

Е, не е , разбира се , Антон Кабрански. Секретарят, според  щатното разписание на общината, е не просто вторият човек в администрацията на Славов, той е човекът, който управлява общината, когато кметът отсъства. А той отсъства често…

Или се прави, че отсъства, за да проведе идеите си чрез Кабрански. Антон е единственият от общинската администрация, който може по всяко време да звънне на кмета. И кметът няма да му затвори….

В този контекст Бицова беше слаба ракия. Иначе тя положи огромни усилия, за да постигне лустрото:  да каже няколко изречения при откриването на изложба, при празник на читалище или друга културна проява. Не и беше лесно – повечето хора на културата тя нито ги беше чувала, нито ги беше виждала. При тяхната сервилност обаче, това нямаше никакво значение. Не че е задължително да познаваш всичко и всички в културната или социалната сфера, защото ако е така, един ямболски поет с 20 пресъмнителни песнопойки щеше да е идеалният човек за зам.-кмет. Още повече че има доста голям стаж и на общинска длъжност. И там не е държал букета с цветята, докато дойде ред шефовете да ги поднесат, а е имал също подчинени….

Мазен курбан. Много мазен.

В това отношение Илияна Бицова ми допадаше. Колкото може жената, толкова говори. Повече ще каже Петко Йорданов или Димитър Бечев, хора, познаващи нещата отблизо, и от доста време. По ласкавите слова всеки път към зам.-кмета се виждаше, че тя има думата при раздаването на общинските пари. Може би шепне, но все пак кметът и Кабрански я чуват.

И сега, броени дни преди местните избори, в които Славов излиза за трети пореден мандат, заместничката му е аут…

Искала да се върне в училището, където, като директор, се чувства най-добре. Тоя филм няма как да се прожектира, просто не е сниман още.

Но не е изключено Бицова да е говорила  в строя на ГЕРБ против Славов. Не на висок глас, това е абсурд за стила й, както и за манталитета в партията на Бойко, а така – пред приятели, тихичко. А пък приятелите са я докладвали, където трябва. Този вариант беше първият, с него започнах коментара си. Вторият – за пълното разгащване на кмета, дори  дни преди изборите, всъщност е продължение на първия. Славов помни всичко.

И не прощава, дори и „съгрешилите” да са му съученици…

Борислав Ненов

About the Author :

3 Comments to “Мистериозното уволнение на Илиана Бицова”
 • Тролов
  September 4, 2015 - Reply

  г-н Ненов ,не изключвайте и вариант 3 :има хора които искат да си останат хора .И герб ще остане без още хора по това съображение .Не че герб има нужда от хора .Ама щото от мЕтрополията не са измислили нищо по умно и затова имитират някакви партии уж ,избори там някакви. Ама метрополията вече си имат и военен щаб у нас и вече ще елиминират всеки недоволен непослушен ще има обесени самообесени и така нататъка тъй да се каже…..

 • бай Иван
  September 4, 2015 - Reply

  По въпроса схарченето на пари от институции-отидете в ПГЛПЕХТ химията,да видите какви ремонти се правят и какъв учебен процес се води без ученици.Госпоожа Сулева нали е общински съветник може да си позволи всичко

 • ЕЛЕНА
  December 28, 2016 - Reply

  ИЛИАНА БИЦОВА БЕШЕ КМЕТА В СЯНКА ЗАЕДНО С КАБРАНСКИ И ДАНКА КАМБАРЕВА СИ РАЗИГРАВАХА КОНЯ КАКТО СИ ИСКАТ ХАРЧЕХА ОБЩИНСКИ ПАРИ И ХИЧ НЕ МИСЛЕХА ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН И ЕТО ДОЙДЕ !

Leave a reply