Минута мълчание пред подвига

IMGP0831Втори юни! Ежегодно в този ден ехтят сирените, за да ни припомнят, че без саможертва не би дошла свободата. Тревожните звуци зоват към мълчалива почит и незабрава. Защото за подвига забрава няма!

И жителите на град Болярово се стекоха пред паметника на загиналите през войните местни герои, за да отбележат тази свята дата – денят на Ботев и всички герои, паднали за свободата на отечеството.

Тържествените акорди на бунтовните песни, възхваляващи героичните битки и безсмъртните герои бяха сякаш патриотична прелюдия към лиричното встъпление на водещия – Кольо Пехливанов. Стиховете за поета и героя IMGP0833Христо Ботев скоро преотстъпиха място на есеистични размисли за смисъла на подвига, кореспондиращи със съвременната реалност. Но и с безброй вечни истини.

Венци в знак на признателност пред подвига на героите бяха поднесени от: общинското ръководство, Общински съвет – Болярово и община Болярово, кмета на общината и общинската администрация, Общинския съвет на БСП – Болярово, ПП ГЕРБ СУ „Д-р Петър Берон” и детска градина „Здравец”, структурите на МВР на територията на общината (Граничен полицейски участък, Полицейски участък, участък „Пожарна безопасност и защита на населението”), жителите на Болярово. Цветя положиха и индивидуално жители и гости на града.

IMGP0837Топло и затрогващо прозвуча словото на общинския кмет Христо Христов по тържествения повод. Думи, в които се оглежда патетиката на славните исторически събития и имена. За да изгрее националната ни свобода – жадувана, мечтана, извоювана… Думи за възхвала на Ботев и хилядите дали живота си за родината – останали завинаги млади и записали имената си в пантеона на славата и безсмъртието.

С минута мълчание и свеждане на глави почетоха присъстващите граждани паметта на падналите в битките герои. Саможертва, получила от историята най-високата цена – безсмъртието! А всеки подвиг трогва, впечатлява, извисява!…

Във всички населени места от общината звукът на сирените прикани жителите да изразят своето преклонение пред достойните дела на загиналите в името на свободата.  Една дълга минута мълчание пред величието на самопожертвованието в името на националните идеали.

IMGP0836 IMGP0838 IMGP0839 IMGP0840 IMGP0841 IMGP0842

 

About the Author :