Минута мълчание пред подвига

3Втори юни! Ежегодно в този ден ехтят сирените, за да ни припомнят, че без саможертва не би дошла свободата. Тревожните звуци зоват към мълчалива почит и незабрава. Защото за подвига забрава няма!

И жителите на град Болярово се стекоха пред паметника на загиналите през войните местни герои, за да отбележат тази свята дата – денят на Ботев и всички герои, паднали за свободата на отечеството.

Тържествените акорди на българския национален химн бяха сякаш патриотична прелюдия към лиричното встъпление на водещата – София Минева. Стиховете за поета и героя Христо Ботев 7скоро преотстъпиха място на есеистични размисли за смисъла на подвига, кореспондиращи със съвременната реалност. Но и с безброй вечни истини.

Топло и затрогващо прозвуча словото на общинския кмет Христо Христов по тържествения повод. Думи, в които се оглежда патетиката на славните исторически събития и имена. За да изгрее националната ни свобода – жадувана, мечтана, извоювана…

Венци в знак на признателност пред подвига на героите бяха поднесени от: общинското ръководство, Общински съвет – Болярово, Общинския съвет на БСП – Болярово, СОУ „Д-р Петър Берон” и целодневна детска градина „Здравец”, подразделенията на МВР на територията на общината (Граничен полицейски участък, Полицейски участък и участък „Пожарна безопасност и защита на населението”- град Болярово), както и от признателното население на град Болярово.

Цветя пред паметника поднесоха и представители на мотоклуб „The Riders” – град Ямбол.

С минута мълчание и свеждане на глави почетоха присъстващите граждани паметта на падналите в битките герои. Саможертва, получила от историята най-високата цена – безсмъртието! А всеки подвиг трогва, впечатлява, извисява!…

1 2 4 5 6 IMG_0778

About the Author :

Leave a reply