Министър- председателят Бойко Борисов в Лозенец: Светът е във война, но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежки сценарии

???????????????????????????????–          Господин премиер, днес в София в по-голямата част на официални сгради има въоръжена охрана. На какво се дължи това?

–          Имаше някои сигнали, които трябваше да се проверят и докато се проверят сме взели всички превантивни мерки. Светът е във война и просто ние именно за това и утре правим това учение на границата да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително и със затваряне на КПП-то при мигранска вълна и натиск от гръцка или македонска страна. Уведомили сме съседите, че играем занятие, но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежки сценарии. Така че използваме почивните дни, когато и трафикът е по-малък да дислоцираме силите и средствата. Някои от тях ще останат за по-дълго, но така или иначе ще имаме готовност.

–          Това означава ли, че се пренасочват гранични полицаи от турската граница на гръчката и македонската?

–          Не, ние затова променихме и благодаря на парламента и на всички политически сили там, които гласуваха, за да не оголваме турската граница. Вкарваме и армията да може да участва, това са близо 500 човека, командироваме полицаи от вътрещшността на страната. Харчим огромни пари, но съоръжението се прави по турската граница, знаете последния Министерски съвет 35 млн. лв. още финансирахме през областните управители за изграждане на съоръжението. Сега живот и здраве на 7-ми с премиера Давитоглу ще говорим още по тези теми и се надявам от Турция и Гърция да продължат ангажиментите си да си охраняват границата.

–          Кога предвиждате като реалистичен срок да бъде завършено преградното съоръжение?

–          Нашият терен е много пресечен, вие по-добре знаете в този регион, не е като в Унгария и Австрия равно и да минат машини да набият коловете. Така че усилено се строи и се надявам, че това, което имаме към момента върши прекрасна работа. Аз се надявам, че на 7-ми в Брюксел ще приемат моето предложение влизането на мигранти да става само през официалните контролно-пропусквателни пунктове иначе ние трябва да променим и Шенгентското споразумение, което всъщност в момента Европа легализира термина нелегални мигранти. Какво значи да си нелегален мигрант, а примерно българите трябва да си носят лична карта, нали, това са две взаимно изключващи се позиции. Но аз съм оптимист, че на :-ми вече ще се вземе решение по външните граници всеки да минава през КПП-та. Иначе виждате настава хаос, суматоха. Първо не е честно и към самите мигранти, като те биват примамвани в Европа, а в същото време нямат европейските страни нито желание, нито възможност да бъдат заселвани там.

About the Author :