Министър Караниколов: Държавата е готова да финансира изграждането на инфраструктура за индустриална зона в Ямбол

SAM_2104Държавата е готова да участва с финансови средства за изграждане на инфраструктурата за развиване на индустриалната зона в Ямбол, не както беше досега да продаваме терени, да отстъпваме право на строеж и после да изграждаме инфраструктурата. Това е заявил по време на срещата си с представители на бизнеса в Ямбол днес министърът на икономиката Емил Караниколов, сподели той по време на кратък брифинг. Правилният подход е първо да се изгради съответната инфраструктура като пътища, ВиК, енергийна инфраструктура и след това терените да бъдат предоставени на инвеститорите, тъй като инвеститорите искат да дойдат, всичко да е готово и направо да работят, допълни Караниколов.

Сред основните проблеми, поставени от представителите на бизнеса, са били трудностите с работната сила. Решаването му минава през обучението, но бизнесът е този, който трябва да каже какви кадри са му необходими, за да помага и държавата, каза Караниколов. Второ, бизнесмените са се интересували какво прави българската държава за осигуряване на работни визи за чужденци – предимно за българските малцинства, както и за привличане нашите съграждани, които напуснаха пределите на България през последните 20 г. Правителството активно работи за сините карти за висококвалифицираните работници, информира министърът. През този летен сезон в страната са дошли да работят около 3 хиляди чужденци. Проблемът с визите е те да бъдат за по-дълъг период от 3 месеца. „Ако допускаме чужденците за 3 години, да не ги караме след този период да се връщат в родината си по искане на нашата държавата и след това те наново да си подават документи, както и трябва да се  облекчават процедурите за кандидатстване за работни визи“, уточни министър Караниколов посоките, в които се работи.

На срещата са коментирани също така облекчаването на административните тежести и проблемът с болничните. Присъстващите са били информирани за ангажимента на  министерството до края на септември да бъдат представени на бизнеса конкретни мерки за решаване на тези проблеми. С намаляване на административните тежести, например, ще облекчим, както сроковете и времето, което се губи от гражданите и бизнеса, така и размера на таксите, които се плащат за административните услуги, каза министър Емил Караниколов.

About the Author :