Министър Валентин Радев: Няма нищо тревожно във връзка с метеорологичната обстановка, облаците се разсейват

DSC05748Ямбол, 26.06 2018 г.

Няма нищо тревожно във връзка с метеорологичната обстановка, облаците дори се разсейват, съобщи в Ямбол министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който пристигна на проверка по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради очакваните интензивни  валежи и обявения код оранжево за 9 области в страната.

Вътрешният министър и главният комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението” провериха на място в Ямбол какви мерки за безопасност са предприели местните власти и службите, за да не се допуснат наводнения, щети и жертви, като са се срещнали с областния управител Димитър Иванов, областният директор на МВР – Ямбол Генчо Иванов и с кмета на Ямбол Георги Славов.

Обстановката в цялата страна е сравнително спокойна, дъжд вали, но няма нито един сигнал за наводнения, съобщи главен комисар Николов. Той допълни, че службите са в повишена готовност за реакция – всички служители, които не са дежурни, са инструктирани да да се явят до 30 минути при необходимост. Кметовете на населените места са предприели превантивно почистване на шахти и наблюдение на речните корита в критичните участъци, а язовирите са със свободен обем да поемат допълнителни води. Военните също са в готовност да се включат при нужда.

Последните метеорологични прогнози са, че циклонът ще мине през тъмната част от денонощието, когато температурите са по-ниски и няма да бъде привлечена допълнително влага към дъждовната обстановка, обясни главен комисар Николов. Валежите от циклона се придвижват към Стара Загора, Габрово, Плевен и вероятно ще приключат към Русе.

Разпоредена е проверка на полицейското управление в Пловдив, където днес избяга арестант, за да се установи кои са виновните за инцидента, съобщи още министърът на вътрешните работи. Прекратена е отпуската на началника на управлението и се проверява работата и на останалите служители.

Министърът обясни, че арестантът, който е рецидивист и е бил задържан за 24 часа, е избягал през тоалетната на третия етаж. Той допълни, че целият град бил заграден, но засега няма следа от избягалия.

About the Author :